Tematräffar

Här får du en presentation av de olika träffarna, vad de har handlat om och vilka utmaningar de deltagande hushållen fått.

De deltagande hushåll medverkar på tematräffar om

  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Textil
  • Farligt avfall
  • Delande

På träffarna får deltagande hushåll tips, inspiration och möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra deltagarna i Falun.

Förträff - Information och inspiration

En första träff har genomförts och där fick hushållen träffa varandra samt bli introducerade i deras kommande utmaningar. För att få inspiration fick hushållen åka på Sopsafari på Falu återvinningscentral och tävla i avfallstrappan.

Patrik Johansson, skolinformatör på Falu Energi & Vatten kör sopsafari med hushållen runt de olika högarna på Falu återvinningscentral. Spännande och lärorikt för både vuxna och barn.

Under året som kommer träffas hushållen fem gånger för att få inspiration och nya utmaningar. De kommer få väga sitt avfall i omgångar för att se hur och om de förbättras. I mitten av oktober 2022 blir det final och vinnare i Falun, Dalarna och Sverige utses.

David, Damian och Maya står högst upp på avfallstrappan. Tillsammans med övriga deltagare har de tänkt ut nya användningsområden för en glasburk och en flaska bromsvätska. Alltså minimerat avfallet.

Hushållet Ringi består av fem personer, två vuxna, två utflugna barn och en hemmaboende tonåring. De har förstått att det är helt nödvändigt att leva mer hållbart och minska deras förbrukning av jordens resurser.

Mikael och Kersti Ringi tillhör ett av hushållen som är med i tävlingen Minimeringsmästarna.

– Jag anmälde min familj till Minimeringsmästarna eftersom jag ser det som en utmärkt möjlighet för oss att få mer kunskap inom detta område. Kunskap som i sin tur förhoppningsvis leder till konkreta bestående beteendeförändringar. Jag hoppas vi kan få inspiration av övriga som är involverade i projektet och att vi i vår tur kan inspirera andra, både i och utanför projektet, till förändring, säger Kersti Ringi, minimeringstävlare.

Nästa tematräff handlar om Hållbar konsumtion och sker i slutet av oktober.

Första tematräffen - Hållbar konsumtion

Tematräffen "Hållbar konsumtion" är genomförd och under träffen såg deltagarna en digital föreläsning som tog upp orsakerna till varför det är så viktigt att vi behöver ändra om våra konsumtionsvanor. Om alla i hela världen skulle konsumera på det sättet som vi gör i Sverige så skulle det behövas 3,6 jordklot. Siffrorna är något bättre än de som är några år gamla på 4,2 men är ändå skrämmande.

Workshop

Deltagarna hade spännande diskussioner hur man kan minska sitt avfall och vad hållbar konsumtion verkligen är. Vi kom bland annat fram till att köpa tjänster och stödja lokala företag var ett bättre alternativ än att köpa produkter med låg kvalité som inte går att reparera. Vi diskuterade även hur vi kan inspirera varandra och vår omgivning till att leva mer hållbart. Att uppmuntra bra beteenden istället för att använda oss med pekpinnar.

Gruppen med deltagande hushåll utför workshop

De deltagande hushållen gör en workshop kring hållbar konsumtion

Utmaningar inom hållbar konsumtion

Med sig från denna tematräff fick deltagarna utmaningar på ämnet som de kan samla poäng till tävlingen. Är du också sugen på att vara med i tävlingen så kan du vara med i Digitala Minimeringsmästarna. Klicka här så kan du läsa mer om att bli en digital minimeringsmästare

Utmaningarna är:

  1. Köpstopp för alla nyproducerade produkter under en månad
  2. Second hand presenten, ge bort en present som är begagnad eller köpt på second hand
  3. Inventera engångsprodukter i hemmet

Så mycket energi

Både barn och vuxna hade nog en toppenkväll! Först kom Falu Energi & Vattens maskot Tage på besök och hälsade på alla deltagarna.

Gunnar passar på att ge Tage en kram

Gunnar Kihlberg passar på att ge Tage en kram

Barnen fick sedan hänga i idrottshallen tillsammans med lekledaren Ebba. Där spelades det basket, hoppades i tjockmattan, dansades, spelades Bajsboule och Falu Energi & Vattens maskot Tages memory.

Barn och lekledare klättrar på ribstolar i en gymnastikhall

Barnen ger järnet i gymnastikhallen tillsammans med lekledaren Ebba.

Mumsigt med veganfika

Fikat som serverades var riktigt mumsiga bullar och choklad-kokostosca-rutor. Allt bakat veganskt på Gjuthuset café & butik

Bilden visar bullar som är helt veganska

Vegan bullar från Gjuthuset serverades till fika. Så mumsiga kan vi lova.

Alla deltagande hushåll tillsammans med Cajsa Hagberg och lekledare Ebba Hedén.

Alla deltagande hushåll tillsammans med Cajsa Hagberg och lekledare Ebba Hedén.