Närsorterat för villaägare

Hand som slänger ofärgat glas i en container på återvinningsstationen

Snart blir det lättare för dig att återvinna ditt hushållsavfall när Närsorterat införs i Falu kommun.

Under våren 2026 börjar vi införa Närsorterat för alla som bor i en villa i Falu kommun. Det innebär att vi samlar in mer av ditt avfall i direkt anslutning till ditt hem. Du kommer därmed ha fyra olika avfallskärl på tomten. Ett för matavfall, ett för pappersförpackningar, ett för plastförpackningar och ett för restavfall.

Vad innebär Närsorterat för mig som bor i villa i Falu kommun?

  • Insamling av plast- och pappersförpackningar sker på samma plats som mat- och restavfall, vid din fastighet.
  • Du får fyra kärl på din tomt istället för två; ett för pappersförpackningar, ett för plastförpackningar, ett för restavfall och ett för matavfall.
  • Det nya systemet kräver mer markyta för att rymma de två extra kärlen. Det är upp till dig som tomtägare att hitta den platsen.
  • Du ställer fram två av kärlen vid varje hämtningstillfälle. Matavfallet är alltid ett av kärlen som töms.
  • Du behöver inte längre åka till återvinningsstationen med dina plast- och pappersförpackningar. Glas, metall och tidningar lämnas däremot på återvinningsstationen som tidigare.
  • Med nya kärl lättillgängliga på tomten behöver du inte ha lika stora utrymmen för källsortering inne i bostaden.

När får jag de nya soptunnorna?

Just nu arbetar vi med att införa Närsorterat i Faluns alla flerbostadshus. Under mars till oktober 2026 kommer vi att börja köra ut de nya avfallskärlen till alla som bor i en villa. I dagsläget kan vi inte svara på när exakt det införs i ditt område, men vi kommer att uppdatera informationen löpande.

Vad är en förpackning?

En förpackning är det material som används för att omsluta, presentera eller skydda en vara. När du handlar matvaror eller produkter är det innehållet du vill åt, men maten eller produkten säljs i förpackningar som skyddar den från att bli dålig, gå sönder eller läcka ut. När du köper en tandborste så är det tandborsten du vill åt, men den säljs i en förpackning av både plast och papper. Tandborsten i sig är däremot ingen förpackning för den skyddar, omsluter eller presenterar inte en vara.

Ladda ner vår sorteringsguide för mer information om hur du ska sortera, eller besök sopor.nu. Länk till annan webbplats.

Preliminär tidplan

Tidplan Närsorterat

År

Aktivitet

2024

Införande av Närsorterat i flerfamiljshus

Höst 2024

Beslut om kärlsystem för villor i Falun

Våren 2026

Påbörjar införandet av Närsorterat till villor i Falun

Under 2027

Närsorterat infört i hela Falu kommun

 

Frågor och svar kring Närsorterat

Varför införs Närsorterat?

Införandet grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet.

Tidigare har flera olika parter ansvarat för att samla in förpackningar, vilket gjort det svårt att organisera insamling och information på effektivast möjliga sätt. När kommunen nu tar över ansvaret för förpackningsavfallet kan insamlingen av förpackningar samordnas med mat- och restavfall och tidningar. Det är också ett verktyg för att möta EU-krav och de mål för materialåtervinning som EU satt upp.

Varför har ni valt ett system med fyra kärl?

Vi har utrett flera olika alternativ. Vi bedömer att ett system med två extra soptunnor för återvinning av pappers- och plastförpackningar är den mest kostnadseffektiva, praktiska, säkraste och mest flexibla lösningen.

Vi behöver inte investera i ett helt nytt insamlingssystem. Vi kan fortsätta använda sidolastande sopbilar, vilket underlättar sophämtningen, särskilt under vintern. Om lagstiftningen förändras kan vi enkelt bygga ut eller förändra insamlingen.

Kan jag tacka nej till att få Närsorterat?

Nej. Detta införande grundar sig i ett regeringsbeslut som syftar till kraftigt öka insamlingen och återvinningen av sorterade förpackningar samt minska restavfallet. Alla hushåll i Sverige kommer därför att få sina förpackningar hämtade på samma sätt som sitt rest- och matavfall.

Hur ofta kommer soptunnorna att tömmas?

Idag samlar vi in ditt mat- och restavfall varannan vecka. Vi kommer fortsätta med samma intervall med Närsorterat. Däremot kommer vi endast tömma två kärl vid samma tillfälle, matavfall + ett av de andra kärlen.

Som exempel:

  • Vecka 1 – Matavfall och restavfall
  • Vecka 2 – Matavfall och plastförpackningar
  • Vecka 3 – Matavfall och pappersförpackningar.

Du kan alltid se schemat för din adress på: fev.se/sophamtning, Länk till annan webbplats.eller i Mina sidor eller genom att få en påminnelse i vår app Länk till annan webbplats.

Kommer det lukta när kärlen töms mer sällan?

Det är främst kladdiga plastförpackningar som kan orsaka luktproblem. Skrapa av alla matrester och lägg i matavfallspåsen. Torka ur förpackningar med hushållspapper eller skölj med kallt vatten/överblivet diskvatten. Förpackningarna behöver inte vara helt rena för att kunna återvinnas, men för att undvika lukt sommartid är det bra att undvika kladd. Undvik att ha kärlen stående i direkt solljus, förvara dem gärna på en skuggig plats mellan hämtningarna.

Rengör kärlen då och då om det blir kladd i dem.

Var ska jag förvara de fyra kärlen?

Som fastighetsägare kommer du behöva hitta en lämplig plats för kärlen. Vi rekommenderar att kärlen förvaras inne på fastigheten mellan hämtningarna. En lösning kan vara att ställa in dem i garaget och carporten eller bakom så att de inte syns så mycket. Man behöver inte ha alla fyra på samma ställe. Du kommer aldrig att behöva ställa fram fler kärl än två kärl åt gången vid tömning.

Med vår app får du en påminnelse dagen innan det är dags att ställa ut dem.

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.