- Startsida
- Återvinning
- Närsorterat i Falun
- Närsorterat för villaägare
- Frågor och svar om Närsorterat för villaägare
Frågor och svar om Närsorterat för villaägare
Här kan du få svar på vanliga frågor om Närsorterat för dig som bor i villa.
Blir det dyrare nu när Närsorterat införs?
Insamlingen finansieras av de företag som producerar förpackningar och är inbakat i priset för förpackningen som du köper. Du betalar inget extra för hämtningen av förpackningar.
Kan jag dela kärl med en eller flera grannar?
Ja, det kan du. Detta görs genom att anmäla att ni är två eller flera hushåll som vill dela kärl med varandra. Ni som redan idag är anslutna till ett gemensamt hämtställe kommer att få era nya förpackningskärl i anslutning till detta.
Finns det risk för skadedjur med den nya sorteringen?
Flera kärl av olika slag hemma på tomten används i många andra länder och i andra kommuner runt om i Sverige. Där har man inte sett några ökade problem med skadedjur som gjort att lagkravet på fastighetsnära insamling har ändrats. Förpackningarna är ju relativt rena och borde inte locka till sig skadedjur mer än vad restavfallet eller matavfallet gör.
Blir det mer jobb för oss privatpersoner med Närsorterat?
Tvärtom! Nu kommer du slippa att åka med dina förpackningar till en återvinningsstation och i stället få dem hämtade hemma på tomten.
Hushållens ansvar att sortera ut förpackningar så att de kan återvinnas har funnits länge. Många har klagat på att det är mycket jobb med att ta dem till en återvinningsstation och krångligt att få in förpackningarna i de små hålen på containrarna. 2050 kommer restavfallsmängderna ha minskat rejält i samhället och råvarutillgången gör att återanvändning och återvinning är en självklarhet.
Vad gör jag om jag får fullt i förpackningskärlet?
Om det någon enstaka gång blir fullt i ditt kärl så kan du alltid lämna förpackningarna på våra återvinningscentraler.
För de hushåll som får mer förpackningar under en längre period i livet (till exempel småbarnsåren), så kommer det att gå att välja kärl med större volym.
Storleken på kärlen och intervallet på tömningen är valt utifrån branschorganisationen Avfall Sveriges dimensioneringstabeller och erfarenheter av vilka mängder som uppstår i ”normalhushållet”.
Kan jag byta kärlstorlek?
I dagsläget har vi 240 liters kärl som standard, men vi erbjuder också 370 liters kärl om du har behov av det.
Jag har knappt några förpackningar, behöver jag dessa kärl ändå?
Alla kommuner i Sverige har fått i uppdrag enligt ett regeringsbeslut att hämta förpackningar på samma sätt som vi idag hämtar rest- och matavfall. Du kan som alternativ välja att ställa ut dina kärl vid vartannat hämtningstillfälle i stället för vid varje.
Kan jag fortfarande lämna förpackningar vid en återvinningscentral eller återvinningsstation?
Ja, du kan fortfarande lämna dina förpackningar till en återvinningscentral eller en återvinningsstation, även om du har fått dina förpackningskärl. Däremot kommer de flesta återvinningsstationerna att fasas bort i takt med att Närsorterat införs. Några kommer att finnas kvar för stora och skrymmande emballage som inte får plats i kärlen.
Hur och när ska FEV samla in metall- och glasförpackningar?
Hur insamlingen av metall- och glasförpackningar ska ske när förordningen träder i kraft den 1 januari 2027 är en fråga vi fortfarande utreder. Detta gör vi tillsammans med flera andra kommuner.
Är det inte bättre att behålla återvinningsstationerna istället för att införa Närsorterat?
Den stora miljönyttan är att öka sorteringen och minska restavfallet. Idag består ca 1/3 av restavfallet av förpackningar som slängts fel och borde ha återvunnits. Systemet vi har nu med återvinningsstationer fungerar inte. Det är alldeles för mycket förpackningar i restavfallet och detta är huvudanledningen till lagförändringen att öka mängden insamlade förpackningar så vi når de uppsatta klimatmålen. Det förekommer också mycket nedskräpning vid stationerna som leder till onödiga transporter och kostnader för städning.
Falu Energi och Vatten har fått i uppdrag att hämta alla sorterade förpackningar fastighetsnära (liksom alla andra kommuner i Sverige), men vi kan bidra till miljönyttan med vårt val av insamlingssystem. Med våra kärl kan vi fortsätta använda befintliga bilar och kärl för rest- och matavfall. Våra kärl för plast- och pappersförpackningar är också tillverkade av 80% återvunnen plast.
Vad är en plastförpackning och hur ska de hanteras i kärlet?
Plastförpackningar kan läggas i andra plastförpackningar så som större burkar, brödpåsar mm. Det går även att lägga plastförpackningar i en vanlig plastpåse. Det viktiga är att påsarna/förpackningarna försluts så att inte mindre plastförpackningar smiter i väg när kärlet töms ner i sopbilen.
Du behöver inte skölja ur förpackningarna om du inte vill men de behöver vara tömda på innehåll.
Detta ska inte sorteras som plastförpackning: tandborstar, diskborstar, rakhyvlar, leksaker i plast, sopsäckar, plastfickor, hundbajspåsar.
Nästan all plast som tillverkas kan återvinnas. Exempel på plastförpackningar som kan återvinnas är:
- Mejeriburkar
- Brödpåsar
- Ketchupflaskor
- Ostpåsar
- Tandkrämstuber
- Chips-påsar
- Snusdosor
- Tvålpumpar
- Mjukmedelsflaskor
- Plastpåsar (Förutsatt att det är tomma plastpåsar)
- Burkar
- Plastfolie
- Frigolit
- Innerpåsar (Exempelvis påsen i flingpaketet)
Du kan även ladda ner vår sopsorteringsguide Pdf, 563.3 kB., eller besöka sopor.nu
Länk till annan webbplats. för att lära dig mer om sortering.
Vad är en pappersförpackning och hur ska de hanteras i kärlet?
För att få plats i kärlet är det viktigt att vika ihop och platta till förpackningarna, förpacka de mindre kartongerna i de större. Det fungerar att lägga förpackningarna i papperspåsar från mataffären. Exempel på det man får slänga som pappersförpackningar är:
- Mjölk- och filpaket
- Många av dagens förpackningar för crème fraiche
- Pasta- och flingpaket
- Mjölpåsar
- Tetraförpackningar
- Pappersbärkassar
- Mindre mängder wellpapp
- Omslagspapper
- Äggkartong
- Kartonger
- Take-away lådor
- Toalett- och hushållspappersrullar
- Kuvert
Du behöver inte skölja ur förpackningarna om du inte vill men de behöver vara tömda på innehåll.
Är du osäker på hur du ska sortera en förpackning brukar det stå på förpackningen. Annars kan du alltid ladda ner vår sopsorteringsuide Pdf, 563.3 kB. eller läsa mer på Sveriges avfallsportal | Sopor.nu
Länk till annan webbplats..
Wellpapp är till ytan slät men har ett eller flera vågiga lager emellan och får slängas i pappersförpackningar, förutsatt att det är en liten mängd. Om man har en större mängd som ska slängas rekommenderas det att slängas på våra bemannade återvinningscentraler.
Pappersförpackningar får inte förpackas i plastpåsar.
Ska pantflaskor med pant sorteras som förpackning nu?
Nej, flaskor med pant ska fortsätta att återvinnas på pantstationer. Är du osäker på hur du ska sortera en förpackning brukar det stå på förpackningen. Annars kan du alltid använda dig av sorteringsguiden som finns på Sveriges avfallsportal | Sopor.nu Länk till annan webbplats..
Vad är definitionen av fastighetsnära insamling?
Den fastighetsnära insamlingen sker i enlighet med 15 kap. § 20a i Miljöbalken från den fastighet där avfallet producerats, det vill säga från en hämtplats som motsvarar den som gäller för mat- och restavfallet. Gällande föreskrifter för restavfall samt den praxis som utvecklats avseende detta är således relevant även för förpackningsavfallet.
Varför tar det så lång tid att få kärlen för plast- och pappersförpackningar?
För att säkerställa att allt går smidigt och att alla får bästa möjliga service, har vi valt att genomföra leveranserna på ett kontrollerat och kvalitativt sätt. Detta innebär att vi tar hand om all planering och distribution för att det ska fungera bra för alla.
Varför får jag bara lägga just förpackningar i kärlet?
Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar.
En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.
Sådant som inte är en förpackning (till exempel plastgalge, dricksglas, spegelglas, plastpulka, stekpanna med mera) ska lämnas till en bemannad återvinningscentral.