Julgransinsamling 2020

Söndagen den 19 januari 2020 kommer några av våra sopbilar samla in de julgranar som boende i Falun tätort ställt ut. Under helgen finns containrar uppställda i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö för de som vill slänga sin julgran. Vi skänker sedan fjärrvärme till RIA-stugan.

Genom insamlingen kommer vi att skänka en peng per gran i form av fjärrvärme till RIA-stugan i Falun.

Endast den 19 januari samlar vi in

Det här är inget vi måste göra, det ingår inte i Falu Energi & Vattens uppdrag, men det är något vi vill göra för Faluborna, miljön och samtidigt ge lite extra för människor i utsatta livssituationer. Personalen kraftsamlar och hämtar en enda dag, den 19 januari, och vi hämtar endast de granar som finns på plats från klockan 7.00 på söndag morgon.

Bra för miljön

I Falun eldar vi kraftvärmeverken med bränsle från skogen (grenar och toppar) och med returträ som slängts vid återvinningscentralen på Ingarvet. Efter jul är det många granar som slängs och då vill vi passa på att göra en insats för miljön.

Istället för att hushållen i Falun ska åka till Återvinningscentralen för att slänga varsin gran så åker vi runt och samlar in granarna med bland annat våra hybridsopbilar. På så vis slipper Faluborna kallstarta sina bilar och släppa ut 1,5 kilo koldioxid per bil. Om 13 000 fordon ska göra en tur till återvinningscentralen så resulterar det i utsläpp av cirka 20 ton koldioxid.

Så här gör du

Falun

Julgranen behöver vara framställd klockan 7 på morgonen den 19 januari 2020. Vi hämtar endast den 19 januari! För att undvika stora ansamlingar vid flerbostadshus under lång tid så bör granen ställas ut dagen innan. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar inga plastgranar.

Småhus: Ställ ut din julgran vid infarten till din bostad. Tänk på att granen inte ska vara i vägen för eventuell snöplogning. Kommer det snö, borsta gärna av granen så vi ser den.

Flerbostadshus: Ställ ut din julgran utomhus vid grovsoprum/sopkärl. Om fastighetsägaren eller föreningen anvisar en annan plats så ställer du granen där.

Karta över områdena vi besöker i Falu tätort

Ta en titt på kartan för att se om din bostad finns inom den svarta inringningen som markerar det område av Falu tätort som vi besöker den 19 januari.

Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö

Julgranar kan lämnas vid våra containrar under helgen, fram till söndag 19 januari klockan 19. Ställ in julgranen så långt in i containern som det går. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar inga plastgranar.

Bjursås, vid panncentralen/värmeverket, Bjursåsvägen 45.

Grycksbo, vid panncentralen/värmeverket, Drottningvägen 35.

Svärdsjö, vid panncentralen/värmeverket, Industrivägen 9.

Affisch för fastighetsägare i Falun, ifyllningsbar.PDF

Affisch för fastighetsägare i FalunPDF

Läs mer

RIA-stugan i Falunlänk till annan webbplats