Vad händer med avfallet?

Har du funderat på vad som händer med avfallet när du har slängt det där hemma, på återvinningsstationen eller på återvinningscentralen?

När du lämnar på Återvinningsstationen (ÅVS)

Förpackningar och batterier

Det finns förpackningar av papper, plast, glas och metall. Varje gång du lämnar en förpackning till återvinning händer något spännande. En gammal kapsyl förvandlas till en mutter. Tvättmedelsförpackningen blir en skokartong. På så sätt hjälper du till att spara stora mängder energi och naturens råvaror stannar kvar i kretsloppet.

Plastförpackningar

Att återvinna plastförpackningar är komplext då det finns flertalet olika sorter och kombination av sorter. I Sverige har vi en fungerande platsåtervinning och Svensk plaståtervinning i Motala bygger nu Site Zero som kommer bli världens största och mest effektiva återvinningsanläggning. Site Zero kommer kunna sortera samtliga plastsorter på den svenska marknaden och markant öka återvinningsgraden med målet är att 2025 kunna återvinna 55%.

Det återvunna plastmaterialet kan sedan användas till att tillverka nya produkter, som resväskor eller sopsäckar.

Genom att sortera och lämna till återvinning minskar ditt eget och allas vårt restavfall vilket leder till minskade kostnader. Insamlingsgraden för plast är låg, endast 53% av de plastförpackningar vi köper går till återvinning.

Läs mer på Svensk Plaståtervinning Länk till annan webbplats.

Tidningar och returpapper

Tidningar och trycksaker blir till nya tidningar, men även toalett- och hushållspapper.

sopor.nu. Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur det går till.

Pappersförpackningar

Återvinning av pappersförpackningar sker genom att de först pressas ihop till balar innan de åker vidare till returpappersbruket.

Där omvandlas förpackningarna till pappersfibrer och blir till ny kartong. Pappersfibrerna har lång livslängd, de kan omvandlas sju gånger.

Genom återvinningen får förpackningarna nytt liv.

Läs mer och se film på sopor.nu Länk till annan webbplats.

Metallförpackningar

Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan kvalitetsförlust. Insamlade metallförpackningar sorteras och stål skiljs från aluminium bland annat med hjälp av kraftiga magneter. På sopor.nu Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur det går till.

Glasförpackningar

Det insamlade glaset hämtas ofta i lastbilar med tvådelat flak, som kan ta både färgat och ofärgat glas samtidigt.

Det mesta glaset samlas i mellanlager innan det fraktas vidare för återvinning i Hammar utanför Askersund, där alla glasförpackningar för återvinning tas om hand. På sopor.nu Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur det går till.

Batterier

Lämnas i batteriholk. Det finns många slags batterier och det är batteriets kemiska innehåll som styr valet av återvinningsmetod. Alla batterier som samlas in måste därför först sorteras. Materialet i de flesta batterier återvinns genom nedsmältning och destillation.

Batterier som innehåller de giftiga tungmetallerna kvicksilver eller kadmium sorteras ut för att fasas ut ur kretsloppet.

Övriga batterier skickas till återvinningsanläggningar där materialen och ämnena i dem återvinns, till exempel litium, bly, nickel och kobolt.

sopor.nu Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur det går till.

Avfall som hämtas av sopbilen

Matavfall

När sopbilen har hämtat ditt matavfall transporteras det till Fågelmyra i Borlänge där det förbehandlas. I förbehandlingsanläggningen sönderdelas matavfallet och blöts upp till slurry (en pumpbar massa) som i sin tur körs med lastbilar till en biogasanläggning i Huddinge. Lastbilarna körs med förnybart bränsle och för transporten åtgår bara cirka 5% av den energi som finns i det insamlade matavfallet.

Vid biogasanläggningen produceras biogas och biogödsel. Målet är att i framtiden kunna använda en lokal biogasanläggning men i dagsläget finns ingen i Dalarna.

Biogas

Biogasen används som fordonsgas, vilket är det mest klimatsmarta drivmedlet som finns i dag. Biogas är en förnybar energikälla som inte ökar koncentrationen av koldioxid i atmosfären vilket gör den till ett viktigt alternativ till ändliga, fossila fordonsbränslen som bensin och diesel.

Biogödsel

Biogödseln är av hög kvalitet och får användas till ekologiskt jordbruk och KRAV-odlad mark. Biogödsel kan ersätta importerat, fossilt konstgödsel. En extra bonus är att biogödseln är luktfri.

Restavfall

Restavfallet transporteras till kraftvärmeverket Bäckelund som ägs av Borlänge energi, där det förbränns i deras panna.

I pannan förbränns avfallet vid en temperatur på minst 850°C. De heta rökgaserna leds vidare och värmer upp vatten som antingen blir till fjärrvärme eller el. Innan rökgaserna når skorstenen renas de från olika föroreningar.

Läs mer på sopor.nu Länk till annan webbplats. där du också kan se en film om hur energiåtervinning av restavfall går till.

När du lämnar på Återvinningscentralen (ÅVC)

Fett och matolja

Samla överbliven matolja och liknande fett i en burk eller flaska och lämna in den på våra återvinningscentraler så återvinns det till nya produkter som till exempel tvål, stearin, gummi, men även råvara för tillverkning av förnybara drivmedel.

Mer information hittar du på Quatra Länk till annan webbplats.

Elektronik och elavfall

Eltandborsten, glödlampan, frysen och mobiltelefonen är några exempel på allt elavfall som uppstår i vårt samhälle. Elavfall innehåller material som kan återvinnas, till exempel metaller.

Elavfall kan också innehålla miljöfarliga ämnen. Kvicksilver, bly, kadmium och freoner är exempel på ämnen som är farligt för natur och människa.

sopor.nu Länk till annan webbplats.kan du läsa mer om hur elavfallet hanteras beroende på vilken produkt det är.

Avfall till deopni

Aska, glas, isolering, porslin, fönsterglas, spegelglas, keramik och liknande material som inte är brännbara och som inte kan återvinnas på annat sätt läggs på deponi, det vill säga läggs på soptipp.

Mer om deponering hos sopor.nu Länk till annan webbplats.

Däck

Däcken du lämnar vid återvinningscentralen tas omhand av Svensk Däckåtervinning Länk till annan webbplats.. Gummit kan återvinnas till nya produkter som till exempel stötupptagande material i ytor för lek och idrott, som prestandahöjare i asfalt och till och med för att rena vatten.

Däck innehåller även textil och stål, även dessa material kan återvinnas till nya produkter.

Farligt avfall

Olika typer av farligt avfall behandlas på olika sätt för att bli ofarliga. Här följer en kort sammanfattning, på sopor.nu Länk till annan webbplats. finns mer information om du vill veta mer om de olika metoderna och deras för- och nackdelar.

Termisk behandling - förbränning

Mycket av det farliga avfallet behandlas i särskilda förbränningsanläggningar där det hettas upp till temperaturer som gör att föroreningar kan brytas ner och förstöras. Energin tas till vara som el och värme, rökgaserna renas med avancerad utrustning medan förbränningsresterna ofta deponeras (läggs på soptipp).

Återvinning

Genom olika återvinningsmetoder kan material så som metaller, spillolja eller andra organiska lösningar tas till vara för att kunna återanvändas.

Biologisk behandling

Biologisk behandling används framförallt för att behandla förorenad jord och sediment. Behandlingen utförs med hjälp av levande mikroorganismer som bryter ner organiska föreningar.

Deponering

Vissa avfall, som aska och slagg, är svåra och mycket kostsamma att behandla och deponeras därför i särskilda deponier. Det finns även möjlighet att lagra farligt avfall, som vi inte kan eller bör återvinna, i bergrum. Ett exempel på sådant avfall är den mycket giftiga metallen kvicksilver.

Grovavfall till energiåtervinning

Grovavfallet krossas här i Falun, och transporteras sedan till kraftvärmeverket Bäckelund som ägs av Borlänge energi. Där förbränns det i deras panna.

I pannan förbränns avfallet vid en temperatur på minst 850°C. De heta rökgaserna leds vidare och värmer upp vatten som antingen blir till fjärrvärme eller el. Innan rökgaserna når skorstenen renas de från olika föroreningar.

Läs mer på sopor.nu Länk till annan webbplats. där du också kan se en film om hur energiåtervinning av restavfall går till.

Jord, sten, tegel och betong

Jord och trädgårdsavfall (löv, gräsklipp och parkavfall mm) som lämnas in använder vi till vår jordtillverkning alternativt sluttäckning beroende på vad analysen visar att den innehåller.

Sten som lämnats in krossar vi på plats och säljer som stenkross i olika fraktioner.

Jord, sten, tegel och betong som vi inte kan återvinna enligt ovan, krossas och blir täckningsmaterial på deponier eller bottenlager när man bygger nya vägar, parkeringsplatser och liknande. Tegelsten kan också återanvändas till nya byggnader. Läs mer på sopor.nu Länk till annan webbplats.

Lastpallar

Vi samlar in lastpallar på Falu ÅVC, för återanvändning. Lastpallarna hämtas av våra samarbetspartners som ser till att laga de som är trasiga för att därefter förmedla dem vidare så att de kan återanvändas.
Idagsläget kan du inte lämna lastpallar på Svärdsjö och Bjursås ÅVC.

Metall

Metallskrot skickas till särskilda mottagare. Där kontrolleras materialet och allt annat än metall sorteras bort. Stora saker och annat skrot som består av många olika metaller plockas isär för hand, klipps sönder eller mals i en kraftig kvarn. Sedan sorteras skrotet efter metalltyp, personalen tar hjälp av magneter, luftströmmar och vattenbad för att sortera ut aluminium, koppar, järn, stål, nickel, rostfritt, mässing, zink, tenn och bly. Ibland behövs också avancerad apparatur för att få veta exakt vilken eller vilka metaller skrotet innehåller. Läs mer på sopor.nu Länk till annan webbplats.

Trä och impregnerat trä

Allt trä flisas här på plats och körs sen till Borlänge för energiåtervinning.

Textilier

Vid alla våra återvinningscentraler finns behållare från Human Bridge, en biståndsorganisation som samlar in både hela och trasiga textilier.

Besök gärna sopor.nu där du hittar mer information om hur gammal textil får nytt liv Länk till annan webbplats.

Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfallet tar vi hand om själva och tillverkar jord.

Rent ris flisas och går till Falu Energi & Vattens eget kraftvärmeverk.

Mer om återbruk och återvinning

I första hand återbruk, kasta inte i onödan! På Återbruket kan du lämna in saker som är hela. Läs mer om Återbruket

Sorteringsguiden på Sopor.nu Länk till annan webbplats.

Vad du ska lämna var

Våra återvinningscentraler

Våra återvinningsstationer