Gör något planetsmart - säg nej tack till reklam!

Bilden visar en illustration med skog och två dekaler med texten ingen reklam.

Varje år lämnar vi Falubor cirka 1 800 ton tidningar och papper för återvinning. Av det är 900 ton reklam, vilket motsvarar 10 000 träd (!). Om alla vi som bor i kommunen säger ”nej tack” till reklam, skulle dessa 10 000 träd kunna växa vidare och göra nytta på annat sätt. Är du med?

I Falu kommun har vi kommit en bra bit när det gäller hållbar utveckling. Många väljer den förnybara och lokalproducerade elen. Vi är duktiga på källsortering, återvinning och återbruk. Många av oss kör elbil, shoppar mindre och minskar matsvinnet.

Alla dessa små handlingar vi utför i vardagen spelar faktiskt roll. Nu tar vi tillsammans ännu ett steg: vi säger “nej tack” till reklam i brevlådan.

Alla reklamblad, kataloger och broschyrer som landar i våra brevlådor går fint att återvinna och göra nytt papper av. Men det är dubbelt så bra för klimatet att inte tillverka dem alls! Att tacka nej till utskick – som många gånger inte ens blir lästa – är en minimal handling, som faktiskt kan ge stor effekt om vi är många som utför den.

Hämta din "nej tack till reklam"-dekal

Vi har tagit fram en dekal till brevlådan eller postfacket som du kan hämta på våra återvinningscentraler i Falun, Svärdsjö och Bjursås. Om du inte har vägarna förbi åvc:erna kan du beställa en dekal i formuläret nedan.

Om du ändå vill få reklam från dina favoritbutiker – välj digital reklam. Obs: Du kommer fortfarande att få samhällsinformation och vissa gratistidningar i brevlådan.

Hur många ton har vi minskat?

Vi vet att tillsammans är det möjligt att skapa stora förändringar. Därför blir det riktigt spännande att se hur mycket vi faktiskt minskar mängden reklam i våra tidnings- och papperscontainrar.

Under 2022 har vi som mål att minska mängden reklam från 900 ton till 800 ton, alltså 100 ton. Här ser du resultatet:

Mängden direktreklam i tidnings- och papperscontainern (återvinningsstationer, Falu kommun)

2021

Hösten 2022

Totalt 2022

900 ton (10 000 träd)

?

?

Så kan du göra ännu mer skillnad

När du ändå är inne i ett härligt flow och väljer bort reklamen i brevlådan - varför inte fortsätta din förändringsresa? Så här kan du utmana dig själv och andra!

Sortera som ett proffs

Om vi sorterar vårt avfall så kan nästan allt återvinnas eller återbrukas. Vissa saker är självklara hur de ska sorteras, andra är svårare att lista ut.

Så kan du göra skillnad:

Använd Sorteringsguiden när du blir osäkert på hur du ska sortera en grej. Ett annat tips är att göra bolltestet när du ska bestämma om en förpackning ska sorteras som plast eller metall. En chipspåse kan till exempel förvilla vem som helst med sin aluminiumfärgade insida.

  • Krama ihop chipspåsen till en boll och släpp den till golvet. Visst vecklar den ut sig? Sortera den som plast. Gör samma sak med aluminiumfolie. Behåller den bollformen? Sortera den som metall.

Minska matsvinnet

45 kg ätlig mat slängs i soptunnan och hälls ut i avloppet per person och år i Sverige. Mat som skulle kunna ha ätits om den hanterats och förvarats rätt. Visste du till exempel att vi häller ut 425 miljoner koppar kaffe och te i avloppet varje år i Sverige? (Källa: Naturvårdsverket)

Så kan du göra skillnad:

Planera dina inköp och släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum! Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras.

Köpstopp för nya kläder och prylar

En allt större del av människans miljöpåverkan kommer från vår konsumtion av prylar som kläder, skor, möbler och elektronikprodukter. Varje sak du köper lämnar ett avtryck på planeten. I produktionen används metaller, kemikalier, plast, tyg och trä – och allt har ett ursprung och en miljöpåverkan.

Så kan du göra skillnad:

Testa att inte köpa nyproducerade varor under en månad. Du får alltså handla begagnat, men inget nytt. Som en köpfri månad light, men kanske roligare!