Möt deltagarna

Under sommaren 2021 har det varit möjligt att anmäla hushåll till den nationella tävlingen Minimeringsmästarna. Intresset i Falun har varit stort, 34 hushåll har skickat in sin anmälan. Utav dem har sju hushåll valts ut och de består av olika konstellationer.

De sju hushållen är en bra blandning av familjer med unga barn eller tonåringar, yngre och äldre personer som bor i olika områden i Falun.

Här presenterar vi våra deltagande hushåll

Hushållet Molander

Till hushållet Molander hör Lina och Wagner (ej med på bild), Damian, 12 år, Cauan, 6 år och Maya, 4 år. De bor i en hyreslägenhet i Bojsenburg.

- Vi vill ge våra barn och oss själva förutsättningar till att leva hållbart så att våra barnbarn och barnbarnsbarn får en fin värld att födas i. Att få lära oss och bli föregångare för att sprida kunskap till andra ska bli vårt mål. På så sätt kan fler bli medvetna om hur vi kan minska vårat avtryck, berättar Lina Molander.

Hushållet Gelin

Hushållet Gelin består av Maria, 56 år och Peter 63 år samt Katten Bebis som är 15 år. De bor i en villa i Samuelsdal. Maria och Peter har vuxna barn och barnbarn som kommer på besök ibland.

-Vi är relativt duktiga på att vara klimatsmarta. Våra fem barn med familjer (speciellt tre av dom) är strået vassare än oss. Vi vill gärna lära oss mer för att kunna lämna minsta möjliga "miljöavtryck" till våra barnbarn. Flera i vår familj gillar att trädgård och odling, retro, antikt, second hand och återbruk, säger Peter Gelin.

Hushållet Enocson

Till hushållet Enocson hör Karin som är 62 år och bor i en hyreslägenhet på Kvarnberget.

- Jag vill bli ännu duktigare på en hållbar livsstil. Tycker att alla ska få möjlighet att bli det och vill gärna dela med mig av det jag får lära mig och prova på.
Den största utmaningen med Minimeringsmästaråret blir nog att äta mer miljösmart. Nu blir det för mycket färdigmat och därmed många förpackningar, säger Karin.

Hushållet Kihlberg

I huhållet Kihlberg finns Gunnar Kihlberg, 59 år och Hannele Junkala, 58 år. De bor i en villa i Främby.

- Utmaningar är kul och det går alltid att försöka bli ännu bättre. Det gäller att behålla glädjen i det och inte se det som uppoffringar. Viktigt att lära sig mer och visa att alla kan göra något. Jag är lärare på gymnasiet samt simtränare och min tanke är att inspirera och nå både ungsdomar och vuxna när jag sprider mina nya kunskaper om minimering, säger Gunnar Kihlberg.

Hushållet Dahlström

Till huhållet Dahlström hör Linnéa och Eliot, 7 år. De bor i en hyresrätt i centrala Falun. Familjen har också en katt.

- Jag är på flera sätt redan väldigt klimatmedveten, har ingen bil, äter veganskt och handlar secondhand. Vår största utmaning under året kommer vara vardagens trötthet som kan leda till sämre beslut, berättar Linnéa.

Hushållet Ringi

I hushållet Ringi finns Mikael 53 år, Kersti 51 år, barnen Alva, 21 år, Tove 19 år och Olle 16 år. Tre i familjen bor i villan i Korsgården och döttrarna Alva och Tove bor på annan ort och hälsar på hemma emellanåt. Till hushållet hör också en hund och tre fårtackor.

- Vi vill få mer kunskap och inspiration till att leva mer hållbart och på så sätt göra ett mindre klimatavtryck. En utmaning vi kommer ha under detta år är att få hela vår familj att äta mer klimatsmart, berättar Kersti.

Hushållet Sundblad/Olson

Till huhållet Olson hör Anna, 43 år och Henrik 40 år, John, 8 år, Sofia, 5 år och David 3 år. Familjen bor i en villa i Höjen och har tre katter.

- Vi gillar att tänka hållbart och ekonomiskt. Det finns mycket en barnfamilj kan göra, till exempel köpa secondhand. Vi vill lära och inspirera barnen att leva ett hållbart liv, för miljön, för oss och för ekonomin, säger Anna.