Tematräffar

Här får du en presentation av de olika träffarna, vad de har handlat om och vilka utmaningar de deltagande hushållen fått.

De deltagande hushåll medverkar på tematräffar om

  • Hållbar konsumtion
  • Matsvinn
  • Textil
  • Farligt avfall
  • Delande

På träffarna får deltagande hushåll tips, inspiration och möjlighet att utbyta erfarenheter med de andra deltagarna i Falun.

Förträff - Information och inspiration

En första träff har genomförts och där fick hushållen träffa varandra samt bli introducerade i deras kommande utmaningar. För att få inspiration fick hushållen åka på Sopsafari på Falu återvinningscentral och tävla i avfallstrappan.

Patrik Johansson, skolinformatör på Falu Energi & Vatten kör sopsafari med hushållen runt de olika högarna på Falu återvinningscentral. Spännande och lärorikt för både vuxna och barn.

Under året som kommer träffas hushållen fem gånger för att få inspiration och nya utmaningar. De kommer få väga sitt avfall i omgångar för att se hur och om de förbättras. I mitten av oktober 2022 blir det final och vinnare i Falun, Dalarna och Sverige utses.

David, Damian och Maya står högst upp på avfallstrappan. Tillsammans med övriga deltagare har de tänkt ut nya användningsområden för en glasburk och en flaska bromsvätska. Alltså minimerat avfallet.

Hushållet Ringi består av fem personer, två vuxna, två utflugna barn och en hemmaboende tonåring. De har förstått att det är helt nödvändigt att leva mer hållbart och minska deras förbrukning av jordens resurser.

Mikael och Kersti Ringi tillhör ett av hushållen som är med i tävlingen Minimeringsmästarna.

– Jag anmälde min familj till Minimeringsmästarna eftersom jag ser det som en utmärkt möjlighet för oss att få mer kunskap inom detta område. Kunskap som i sin tur förhoppningsvis leder till konkreta bestående beteendeförändringar. Jag hoppas vi kan få inspiration av övriga som är involverade i projektet och att vi i vår tur kan inspirera andra, både i och utanför projektet, till förändring, säger Kersti Ringi, minimeringstävlare.

Nästa tematräff handlar om Hållbar konsumtion och sker i slutet av oktober.

Tematräff - Hållbar konsumtion

Tematräffen "Hållbar konsumtion" är genomförd och under träffen såg deltagarna en digital föreläsning som tog upp orsakerna till varför det är så viktigt att vi behöver ändra om våra konsumtionsvanor. Om alla i hela världen skulle konsumera på det sättet som vi gör i Sverige så skulle det behövas 3,6 jordklot. Siffrorna är något bättre än de som är några år gamla på 4,2 men är ändå skrämmande.

Workshop

Deltagarna hade spännande diskussioner hur man kan minska sitt avfall och vad hållbar konsumtion verkligen är. Vi kom bland annat fram till att köpa tjänster och stödja lokala företag var ett bättre alternativ än att köpa produkter med låg kvalité som inte går att reparera. Vi diskuterade även hur vi kan inspirera varandra och vår omgivning till att leva mer hållbart. Att uppmuntra bra beteenden istället för att använda oss med pekpinnar.

Utmaningar inom hållbar konsumtion

Med sig från denna tematräff fick deltagarna utmaningar på ämnet som de kan samla poäng till tävlingen.

Utmaningarna är:

  1. Köpstopp för alla nyproducerade produkter under en månad
  2. Second hand presenten, ge bort en present som är begagnad eller köpt på second hand
  3. Inventera engångsprodukter i hemmet

Så mycket energi

Både barn och vuxna hade nog en toppenkväll! Först kom Falu Energi & Vattens maskot Tage på besök och hälsade på alla deltagarna.

Barnen fick sedan hänga i idrottshallen tillsammans med lekledaren Ebba. Där spelades det basket, hoppades i tjockmattan, dansades, spelades Bajsboule och Falu Energi & Vattens maskot Tages memory.

Mumsigt med veganfika

Fikat som serverades var riktigt mumsiga bullar och choklad-kokostosca-rutor. Allt bakat veganskt på Gjuthuset café & butik

Tematräff - Matsvinn

Ny träff och nya utmaningar. Våra deltagande hushåll i Falun har träffats för tredje gången. Temat denna period är ”Matsvinn”.

Matsvinn är en av de stora klimatbovarna. Cirka 37 kilo matsvinn per person och år slängs i svenska hushåll. Så helt klart en bra uppgift är att se över vårt matsvinn.

Reflektion, workshop och nya utmaningar.

Vi inledde med att reflektera över föregående tema, Hållbar konsumtion och under deltagarnas månad av köpstopp upptäcktes att mycket som köps är onödigt som man klarar sig utan. Det är inte pinsamt att fråga en vän om man kan få låna deras bilbarnstol när man får besök av barnbarnen. Det är nyttigt att skjuta upp ett köp för att verkligen fundera om man behöver saken eller inte. En deltagare trodde att en del shoppingen för hennes del handlat mer om avkoppling än behov av saker. En annan deltagare sa att det inte var något problem alls, han har inte funderat på att köpa något och tyckte bara det var skönt att slippa gå in i affärer.

Resultatet på utmaningarna var att nästan alla deltagare hade full poäng efter avslutad period. Så fantastiskt engagemang från våra hushåll!

Kvällen bjöd på föreläsning, vegansk mat och nya utmaningar

Under kvällen presenterades nya utmaningar relaterade till temat Matsvinn och sedan var det dags för kvällens föreläsare. Matkreatören Görgen Tidén som bland annat har startat Chefs Night och driver Görgen på höjden och Julius Carlsson kom på besök och pratade om hur man tänker med matsvinn i storkök. Han hade också förberett kvällens mat som bestod av en boveteplätt, tomat & olivsallad, en råraka med rostad jordärtskockkräm och stekta kantarellen. Mycket med tanke på lokala produkter samt även helvegetariskt.

Hushållen fick också tillfälle att prata om vad som är skillnad mellan matsvinn och matavfall vilket kan vara svårt att avgöra.

Matsvinn = mat som slängs men som hade kunnat ätas upp om det hade hanterats annorlunda som till exempel:

  • Mat som blivit för gammal
  • Mat som skrapas av tallrikar
  • Mejeriprodukter i avloppet

Matavfall = sådant som vi inte förväntas äta upp som till exempel:

  • Bananskalet
  • Kaffesumpen
  • Kärnhuset i äpplet

De nya utmaningarna är:

  1. Logga dit matsvinn
  2. Ta vara på resterna
  3. Bjud på restfest

Senast 25 januari ska hushållen rapportera in sina genomförda utmaningar. Hur det har gått får vi se på nästa träff som är den 6 februari.

Tips och idéer

Vill du ha tips från en av deltagarna som har ett öppet Instagramkonto och är grym på att inspirera hur man kan leva mer hållbart. Hon heter Linnea Dahlström och du kan följa henne på mini.familjen Länk till annan webbplats.. Hon delar med sig av en massa bra tips och kloka reflektioner!

Linnea ger tips på instagram

Linnea Dahlström och hennes son ger tips på instagram

Tematräff - Farligt avfall

Tematräff nummer fyra blev digital och vi fick testa hur det var att mötas på det sättet. Inte optimalt men ändå visade våra minimeringsmästare engagemang. De delade med glädje sina erfarenheter av föregående utmaning matsvinn och diskussionerna var många. De nya utmaningarna inom Farligt avfall gicks igenom och genomförs just nu.

Farligt avfall

9 % av det som slängs från hushåll i Sverige klassas som farligt avfall. Har du produkter som är giftiga, frätande, cancerframkallande, miljöfarligt, fosterskadande, smittförande eller brandfarligt räknas de som farligt avfall den dagen du vill göra dig av med dem.

Det kan till exempel vara olika typer av elektronik, färger, sprayburkar, batterier eller lösningsmedel.

Håll koll på ditt farliga avfall

Farligt avfall måste hanteras på rätt sätt, eftersom det kan skapa stora problem för människor, djur och miljön om det hamnar på fel ställe. Kemikalierna som sprids i naturen kan dessutom stanna kvar väldigt länge och färdas vidare genom luft och vatten. Att ha koll på sitt farliga avfall är därför väldigt viktigt men det behöver varken vara krångligt eller farligt. Här är tre tips:

  • Lägg märke till produkter hemma som bär på symboler som markerar farliga ämnen.
  • Se till att inte blanda olika typer av farligt avfall när det är dags att slänga dem.
  • Handla miljömärkta produkter

Utmana dig du också - Farligt avfall utmaningarna är:

  1. Inventera vilka kemikalier du har i ditt hem.
    Byt ut minst tre kemikaliefyllda produkter mot någon produkt utan eller med mindre kemikalier.
  2. Rensa ut gammal elektronik
    De flesta har mängder av gammal elektronik hemma i lådor, på vinden och i förråd. Rensa ut din gamla elektronik och sälj, skänk eller återvinn den.
  3. Husmorstips
    Testa ett husmorstips, från internet, sociala medier eller kanske någon vän. Har du ett eget husmorstips?

Bli en digital minimeringsmästare.

Alla kan bli minimeringsmästare, även de som inte deltar i den officiella tävlingen. Testar du en utmaningar blir vi jätteglada och ännu gladare om du delar med dig av din utmaning på sociala medier. Rapporterar du dessutom in din utmaning på minimeringsmästarnas webbplats har du chans att vinna priser och så stöttar du oss i tävlingen genom att vi får extra poäng.

Senast 27 mars skulle hushållen och du rapportera in sina genomförda utmaningar inom Farligt avfall.

Tematräff Delande

Ny träff och nya utmaningar. Våra deltagande hushåll i Falun har träffats för femte gången. Temat denna period är ”Delande”.

Tema Delande

Människan har alltid delat med varandra men på senare år har det i stället övergått till eget ägande. Behöver vi verkligen ha ensamrätt på allt? Det var något vi diskuterade på träffen som vi hade dagarna innan påsk.

Minimeringsmästarna genomförs i över 50 kommuner i Sverige och i vår grannkommun Borlänge finns det fem hushåll som är med i tävlingen. De gjorde oss sällskap denna kväll när vi hade vår träff på Gamla Elverket. Mycket trevligt att utöka gruppen och dela varandras erfarenheter.

Det serverades en väldigt god soppbuffé och barnen var nöjda att Ebba Hedén återigen kom och var lekledare så de fick busa runt när de vuxna satt och pratade.

Inplastade färdiggjorda mackor och nybakad tekakor med smör

När maten presenterades av kocken Mats berättade att han hade fått en sen avbokning under dagen på redan bredda smörgåsar. Så han sa att vi gärna fick äta upp dem innan vi bredde våra egna. De som blev över av de obredda smörgåsarna kan han göra krutonger på. Ett smart sätt att minska matsvinnet

Reflektion tema Farligt avfall

Vi började med att reflektera över utmaningarna från Farligt avfall.

En av deltagarna berättade: ”Som ganska aktiva skidåkare har vi en ganska kreativ vallalåda, där hittade vi fluorvalla som inte bör användas utan enklare paraffin får det bli i fortsättningen. I städskrubben hittades tre gamla flaskor med olika metallputs, dessa gjorde vi oss av med och testade istället husmoderstipset med aluminiumfolie, bikarbonat och hett vatten - magiskt. Vi har börjat använda biologisk nedbrytbar cykelolja (vi har ingen bil men cyklar väldigt mycket). Spännande att plocka rätt på gammal elektronik: många gamla och olika laddarsladdar, tre mobiltelefoner, en liten radio, cykellampor, mm mm.”

Delatagande hushåll sitter vid bord och pratar om erfarenheter

En annan av deltagarna sa: ”Elektronikrensningen gick enkelt. Bestod av lite diverse grejer. En mängd mobiltelefoner blev utrensade för några månader sedan. Måste lägga över lite film från VHS och DVD till hårddisk så att vi kan lämna in dessa spelare för materialåtervinning, eller återanvändning om det finns någon som fortfarande har behov.”

Småfakta kring Delande

Myrorna gjorde en undersökning där över hälften av svenskarna anser att de har fler saker än de behöver. 83% av svenskarna angav att de har prylar de inte använder och nio av tio har kläder i garderoben som de inte använder. En studie från KTH visar att din bil står parkerad 95% av tiden. Förmodligen skulle vi inte ens märka om våra ägodelar användes av någon annan majoritet av tiden.

Genom att dela saker, platser och tjänster med varandra skapas miljönytta, samtidigt som vi sparar pengar.

Förutom att vi tar vara på jordens resurser bidrar delningsekonomi dessutom till gemenskap och social hållbarhet.

Workshop tillsammans med Kopparstaden

En av våra samarbetspartners i tävlingen är Kopparstaden. Annika Stålberg som är förvaltningschef på Kopparstaden var med och ledde en workshop med deltagarna. Syftet med workshopen var att deltagarna skulle komma med förslag på vilka möjligheter det finns för ett bostadsbolag är erbjuda lösningar för mer delande.

Frågeställningen var: Vad kan vara smart att dela när man bor i flerbostadshus? Vilka är objekten, hur kan de delas, bokas och skötas?

Några idéer och förslag från deltagarna om vad som kan delas:

Symaskin, borrmaskin, cyklar, träningsutrustning, festlokal, fröer och skott till växter och kunskap kring ex vävning och textilier.

Några idéer och förslag från deltagarna om hur de kan delas: Via husets tvättstuga, hobbyrum, digital anslagstavla, bytesdagar, Facebookgrupper, via vaktmästare, via lokala kurser i tex textil av återbruk, sätta upp märken på dörren om vad man har hemma som man kan låna ut.

Grupper pratar kring ämnet delande

De nya utmaningarna kring delande är:

  • Anordna en bytardag
  • Delande i grannskapet
  • Testa delning

 

Tematräff - Textil

Tävlinges sista tematräff blev i Stora Enso huset på Lugnet. Där finns ett visningsrum för återbruk där bland annat mycket textilier används. Det blev ett sommaravslut med vegansk buffé och föreläsning.

Förra temat "Delande" gicks igenom.

Förra periodens tema som var delande gicks igenom. En av deltagarna arbetar som gymnasielärare och hade tagit sig an utmaningen på 3 poäng som innebar att anordna en Bytesdag. Den genomförde han på skolan där det under en dag samlades in kläder och böcker på förmiddagen.

Elever och lärare fick i utbyte kuponger som de sedan på eftermiddagen använda för att byta till sig, för dem nya kläder och böcker. Reflektionen var att det gick enkelt och att han troligen kommer att arrangera det igen. En annan deltagare fixade en bytardag med sin grupp som hon har vandrande kassen med. Just ”vandrande kassen” är också ett lysande exempel på bytande. Ni kan läsa mer på Facebook ”Vandrande kasse Falun”.

Hur återbrukar du textiler?

Temat för sista träffen var alltså textil och inbjuden expert var Helen Rabnor. Helen arbetar som textildesigner och har många års erfarenhet inom bland annat sömnad och vävning och textila material. Helen höll en föreläsning om olika textiliers påverkan på miljön och gav en massa tips om hur man kan agera kring sina textilier i hemmet.

Helen är även processledare för Yalla Borlänge som är ett arbetsintegrerande socialt företag för kvinnor som kämpar för att ta sig in på arbetsmarknaden.

Yalla Borlänge har varit de som sytt alla draperier och vissa av prydnadskuddarna i showroomet. Allt material är såklart återbruket. En stor del är lakan som blivit inlämnade av någon falubo på Återbruket, för att sedan tvättas och färgas in i rätt profilfärg av Kooperativet Arbetslivscentrum, som också är ett socialt företag. Ett gott exempel på hur man kan återbruka textilier.

Textilier är en viktig resurs som behövs i flera olika sammanhang: Kläder, möbler, heminredning och mycket mer. Men både produktionen och konsumtionen av textilier har en enorm miljöpåverkan som vi måste ändra på.

  • Lägg märke till produkter hemma som bär på symboler som markerar farliga ämnen.
  • Se till att inte blanda olika typer av farligt avfall när det är dags att slänga dem.
  • Handla miljömärkta produkter

Förläng livet på dina textilier

I Sverige köper vi ungefär 14 kg textilier per person och år samtidigt som vi slänger hälften av dessa i soporna varje år. Av de klädesplagg vi köper används dem i snitt endast 7 gånger innan de slängs. Vi måste bli bättre på att förlänga livet på våra kläder och textilier. Så vad kan vi göra? Här är några tips:

    • Välj så lite kemikalier som möjligt. Håll koll på miljömärkningar och materialval.
    • Fairtrade är en certifiering med fokus på socail hållbarhet med schyssta arbetsvillkor
    • GOTS, Global Organic Textil Standard, är en ekologisk märkning som certifierar hela kedjan från råvara till färdigt plagg
    • Svanen är en miljömärkning som tittar på hela kedjan från råvara till slutprodukt och omfattar även skinn och läder samt re-use (secondhand)
    • Ökotex/Oekotex har gränsvärden för många skadliga kemikalier som inte får överstigas i färdiga produkter
    • Köp second hand, hyr, byt, låna av varandra eller pröva någon prenumerationstjänst.
    • Skapa utmaningar mellan vänner och nätverk
    • Kvalitet före kvantitet.
    • Laga när dina kläder går sönder och vårda dem så de håller längre.

    Detta är det sista temat för våra minimeringsmästare innan en vinnare ska koras! Missa inte att följa hur våra minimeringsmästare tar sig an tema textil och dess utmaningar på sociala medier.

    Utmana dig du också - Textilierutmaningarna är:

    3 poäng - Four Fit Challange
    Låt din garderob bestå av endast fyra plagg i en hel vecka. Matcha fritt med olika skor och accessoarer.
    2 poäng - Gammalt blir nytt
    Gör om ett klädesplagg eller annan textil till något annat! Vad kan du göra av textilier som inte används längre? Kan det bli ett nytt klädesplagg?
    1 poäng - Äldsta plagget
    Hitta det äldsta klädesplagget som du fortfarande använder. Dela gärna med dig på ett foto av dig med plagget på.

    Senast 9 oktober skulle hushållen och du rapportera in sina genomförda utmaningar inom Textilier.

    Final 16 oktober

    I helgen genomfördes den stora finalen av den ett år långa tävlingen Sveriges Minimeringsmästare. Vi gratulerar hushållet Kihlberg/Junkala från Falu kommun som är Dalarnas stora vinnare.

    Under 2022 har 26 hushåll från Dalarna tävlat mot varandra och 200 andra hushåll i Sverige. De har utmanats i att minska sitt avfall och fått lära sig om hållbarhet och avfallsminimering genom föreläsningar och workshops.

    Finalen genomfördes på söndagen i en dalagemensam träff på Galaxen i Borlänge. På plats fanns deltagande hushåll från Dalarna och en blandning av politiker som representerade de olika avfallsbolagen. Under eftermiddagen reflekterades det från året som gått och alla deltog digitalt i den stora riksfinalen. Därefter delades pris ut till kommunvinnarna samt Dalarnas totala vinnare som blev hushållet Kihlberg/Junkala.

    Vinnare i kommunkampen Dalarna 2022 är hushållet Kihlberg/Junkala. På bilden ser vi Gunnar Kihlberg.

    Vinnare i kommunkampen Dalarna 2022 är hushållet Kihlberg/Junkala. På bilden ser vi Gunnar Kihlberg.

    – Både jag och Hannele gillar att inspirera andra. Vi är båda lärare och stolta att över vara ett föredöme för andra lärare och elever. Att vara minimeringsmästare är ingen uppoffring utan bara roligt och spännande på alla plan. Vi hoppas inspirera andra att prova på det här med minimering, säger en glad Gunnar Kihlberg.

    De arrangerande bolagen hoppas nu att deltagarna fortsätter sprida budskapet och inspirera så att fler blir bättre på att minimera sitt avfall.

    – Vi har lärt oss jättemycket fast vi tyckte vi var ganska duktiga innan. Det har varit ett inspirerande år på många sätt, säger Sofie Dangardt från Borlänge som kom delad andra plats med Jonas Ålund från Mora.

    Tillsammans har samtliga deltagande hushåll i Sverige minskat sitt totala hushållsavfall (restavfall, matavfall och förpackningar) med hela 45%!

    Hushållet Kihlberg/Junkala har under året minskat sitt avfall med 77%

    Sveriges Minimeringsmästare 2022 är Emelie Andersson från Örebro. Hon lyckades under året minska sitt avfall med hela 90%.

    Vinnaren utsågs utifrån följande kriterier:

    • Deltagande på tematräffar
    • Avklarade utmaningar
    • Hushållets procentuella minskning av avfallsmängden