Elsnack med Per

En man som heter Per Magnusson står vid ett grönskande träd. Han ser lagom glad ut.

Elpriserna har stigit kraftigt den senaste tiden och kanske är dina funderingar många. För att uppdatera dig som elkund och skapa förståelse för vad som händer på elmarknaden kommer vi lite då och då att prata med vår produktchef för elhandel Per Magnusson. Vi kallar pratstunden för ”Elsnack med Per”.

Vill du ha koll på de senaste nyheterna om elpriser kan du prenumerara på "Elsnack". Fyll i dina uppgifter nedan.

Elsnack med Per - juni

Första snacket blev under juni och handlar bland annat om när priserna började stiga, orsakerna till det och hur du som kund kan tänka nu under sommaren och hösten.

Till att börja med…

 • Sverige är idag uppdelat i fyra olika elområden och priserna mellan dessa områden kan skilja sig åt. Falun tillhör område 3.
 • Sverige påverkas också av elpriserna i andra länder eftersom vi ingår i en gemensam och sammankopplad elmarknad med övriga Europa.
 • Priset beror på utbud och efterfrågan. Största delen av den el som produceras säljs till den nordiska elbörsen, Nordpool. Elhandlarna behöver köpa den mängd el kunderna behöver på Nordpool och köp- och säljbud ger ett elpris varje timme året runt. Det är så elmarknaden fungerar.
 • När du väljer att köpa lokalproducerad el från Falu Energi & Vatten garanterar vi att den mängd du köper producerats lokalt i Falun. Det är genom så kallade ursprungsgarantier som vi kan säga så. Ursprungsgarantier utfärdas av staten och är ett sätt att bokföra varifrån el kommer ifrån. Syftet är att elbolag och du som köper el ska veta vilket produktionsslag elen kommer ifrån. Det är på det viset du som kund säkerställer att ditt val av elbolag går i linje med ditt intresse för lokal miljö och hållbarhet.

Här kan du läsa mer om vår produktion.

Stor efterfrågan på energi

Början till prisuppgången kom efter att restriktionerna lättat. Efterfrågan på energi steg snabbt och elpriserna påverkades bland annat av höga priser på naturgas som används till elproduktion i många europeiska länder.

De senaste månaderna har även kriget i Ukraina haft stor påverkan på elpriserna. Restriktioner mot och från Ryssland har inneburit minskad export av naturgas till Europa vilket fått gaspriserna att stiga. Exporten av rysk el till Finland har stoppats helt.

Höga priser även på sommaren

De höga gaspriserna på kontinenten fortsätter att ha stor påverkan på priset i elområde 3 och 4.

- Vatten- och vindkraftproduktion har också påverkan på elpriset och vi får räkna med kraftiga svängningar även under sommaren, berättar Per Magnusson.

Elprognos inför hösten och vintern

Till hösten och vintern är det mycket som pekar på att elpriserna kan öka ytterligare. Så länge kriget pågår kommer priserna att vara höga. Länder på kontinenten fyller på sina gaslager för att klara den kommande vintern och det håller uppe gaspriserna. Vädret under sommaren och hösten påverkar förutsättningarna.

- Just nu har vi låga vattenkraftmagasin i Norden och det krävs mycket nederbörd för att förbättra läget. Om kommande vinter blir mild eller kylig har så klart också betydelse för elpriserna, säger Per.

Vad kan du tänka på

Det är en utmaning att komma med någon form av rekommendation kring hur man ska tänka eller göra som elkonsument idag. Eftersom elmarknaden varit svajig den senaste tiden med historiskt höga och låga elpriser är det svårt att förutspå elprisutvecklingen på sikt. Det gör att du får betala höga priser för elavtal som är helt- eller delvis fasta. Att minska sin elanvändning är bästa sättet att spara pengar.

Tips!

 • Tänk efter hur du använder din el. Kör din tvättmaskin när den är full. Välj låg temperatur eller sparprogram. Likaså med diskmaskinen.
 • Lägg undan pengar till elräkningen - Inför hösten och vintern bör du som kan lägga undan pengar redan nu inför vintern. Inflationen gör att mycket kommer att bli dyrare i vinter.
 • Välj en Schysst elhandlare - Teckna elavtal med företag som är certifierade för ”Schysst Elhandel”. Under oroliga tider passar tyvärr en del oseriösa företag på att locka till sig kunder. Var observant om du blir kontaktad av en elsäljare som lovar låga elpriser.

Här på Energiföretagens sida kan du läsa mer om schysst elhandel. Länk till annan webbplats.

Läs mer på Energimarknadsinspektionen om orsakerna bakom höga elpriser. Länk till annan webbplats.

Elsnack med Per - oktober

Elpriserna fortsätter att vara höga och så här inför vintern är frågorna många. Kommer det alltid vara så här höga priser? Vad kan jag göra för att minska elanvändningen?

Därför är det dags för ett elsnack med Per Magnusson, vår elhandelschef som får svara på några av de frågor som just nu är på tapeten.

Han får svara på två av de vanligaste frågorna:

 1. Vad kan jag göra för att minska på min elanvändning?
 2. Vilket elavtal ska jag välja?

1. Du kan dra ditt strå till stacken

Eftersom energisituationen i Sverige och Europa är ansträngd behöver vi alla hjälpas åt. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Om vi alla hjälps åt kommer det innebära lägre elpriser.

Det här är några saker du kan göra:
Varje liten förändring gör skillnad i det stora hela. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet.

 • Använd el vid rätt tid på dygnet.
  Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta vårt gemensamma elsystem.
 • Sänk värmen inomhus.
  Detta gäller speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.
 • Stäng av apparater och släck lamporna.
  Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
 • Tänk efter vad du använder el till.
  Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den.

Tipsen är hämtade från Energimyndighetens hemsida och där finns mycket mer att läsa. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

2. Vilket avtal ska du välja?

Varken vi eller någon annan vet med säkerhet hur priserna kommer att utvecklas i vinter. Men för dig som bor i Falun (hela Falu kommun såklart) har vi tagit fram elavtalet Falupriset. Ett exklusivt elavtal för dig som bor i Falu kommun.

Så här fungerar Falupriset:

 • 80% av din elanvändning baseras på ett förmånligt grundpris som till stor del är kopplat till vår egen lokala och förnybara elproduktion.
 • 20% baseras på det rörliga priset på elbörsen Nord Pool.

På det här sättet kan vi dämpa pristopparna och ge dig som Falubo ett tryggare elpris. Falupriset kommer vara vårt mest prisvärda och hållbara alternativ, för dig som bor i Falun.

Läs mer om Falupriset och hur du tecknar avtalet

Prenumerera på sidan

Hantera prenumeration

Genom att anmäla dig till prenumerationen samtycker du till att vi lagrar din e-postadress­­. Du kan när som helst avsluta prenumerationen, då tas din e-postadress bort.

Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter