Energispartips

Här hittar du information om vad du kan göra för att minska energiförbrukningen i hemmet. En minskad energiförbrukning påverkar förutom miljön även plånboken, eftersom energibesparingsåtgärder har en direkt effekt på elräkningen.

Med stigande priser och ett ansträngt läge på energimarkanden kan det vara en god idé att se över energianvändning i hemmet. Även om elen från Falu Energi & Vatten kommer från förnybara källor så mår vår miljö såklart ännu bättre av att vi alla minskar vår förbrukning. Tillsammans kan vi förbättra situationen genom att totalt minska elanvändningen. Här samlar vi tips om hur du kan göra:

Hela huset

Använd el vid rätt tid på dygnet

Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.

 

Badrummet

Duschtid

Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur länge och ofta du duschar påverkar också energianvändningen? Försök duscha på kortare tid och byt duschmunstycken så kan du minska din varmvattenanvändning. Att duscha är mer energieffektivt än att bada.

Köket

Diskmaskin
Diskar du för hand eller i maskin? Det mest effektiva sättet att diska är att använda diskmaskinen. Kör med full maskin och om det är möjligt stäng av torkfuntionen som drar mycket energi.

Kyl och frys
Minus 18 grader i frys och plus 4 grader i kylskåp är bra. Att ställa in rätt temperatur, avfrosta frysen och dammsuga baksidorna på kyl och frys en till två gånger om året minskar elanvändningen.

Tvättstuga

Torktumlare
En modern torktumlare förbrukar hälften så mycket som en kondenstumlare och ligger nästan på samma nivå som en tvättmaskin. Det mest energismarta är att hängtorka tvätten, i första hand utomhus.

Tvättmaskin
Fyller du tvättmaskinen? Alla tester av tvättmaskiner görs vid full maskin. Att alltid fylla tvättmaskinen innebär att många tvättar kan undvikas.