Din elmätare

Din elmätare talar om för oss hur mycket el du använder i bostaden. Mätaren är fjärravläst, vilket gör att vi kan läsa av din elanvändning automatiskt. Det gör att din faktura alltid baseras på din faktiska elanvändning och det blir enklare att slutavläsa elen om du flyttar.

Under åren 2020 - 2024 byter vi ut alla elmätare i Falu kommun. Det gör vi för att alla som bor i Falun ska kunna bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle. Det blir också lättare för dig att se hur mycket el du förbrukar.

Din nya elmätare

Din nya elmätare är en Omnipower från Kamstrup. Den har en så kallad HAN-port där du kan ansluta egen utrustning för att se din elförbrukning i nära realtid.

All registrering av mätvärden sker i realtid och anges i svensk normaltid, det vill säga vintertid utan övergång till sommartid. Mätaren är anpassad för smarta hem och visar textmeddelanden på mätarens display.

Dina avläsningar kan du se genom att logga in på ”Mina Sidor”.

Till inloggning Mina sidor

Anslutning av HAN-modul.

HAN-porten är normalt inaktiv och behöver aktiveras av oss. Kontakta vår Kundtjänst på 023-77 49 00 eller info@fev.se om du behöver hjälp med att öppna porten.

Porten i mätaren kan ställas om till både HAN-NVE och HAN-P1 protokollet beroende på vilken typ av modul du ansluter. Vid köp av tjänster för solceller och elbilsladdare från oss erbjuder vi modulen RJ12 med extern spänning gratis. RJ45 köper du hos valfri återförsäljare.

HAN-NVE /RJ45 med intern spänningsmatning

Tänk på att RJ 45 portens drivspänning klarar max 6 mA och om du överskrider den belastningen så stänger mätaren porten. Då behöver du stänga av och sätta på mätaren igen för att den ska fungera. Med extern spänningsmatning lika som HAN P1/RJ 12 så slipper du problemet.

Läs mer om Han-port Länk till annan webbplats.

Stänga av och slå på strömmen i din fastighet

För att fjärravläsningen ska fungera vid avstängning för t ex vintern stänger man av elen på mätaren.

Mätaravdelningen får då in samma mätarställning så länge elen inte används och visar att det är 0 kWh i förbrukning. Den förbrukningen används sedan som underlag till fakturan.
Om bostadens ström är bruten med huvudströmbrytaren eller om huvudsäkringarna är urskruvade kan vi inte få in några värden. Då får du en uppskattad mätarställning på din faktura från oss.

Stängs elen av på fel sätt får vår mätaravdelning ett larm som gör att mätaren måste undersökas.

Stäng av strömmen

En Omnipower mätare har två blå knappar på framsidan. Den vänstra knappen avser både från- och tillkoppling. Den högra används inte.

  1. Tryck på den vänstra knappen upprepade gånger tills displayen visar DCON.
  2. Håll in knappen i cirka sex sekunder tills du hör ett tydligt klick i mätaren. Nu är strömmen avstängd.
Bilden föreställer en mätare med två knappar och en display.

Slå på strömmen

  1. Tryck på den vänstra knappen upprepade gånger till displayen visar mätarställning.
  2. Håll in knappen i cirka sex sekunder tills du hör ett tydligt klick i mätaren. Nu är strömmen påslagen.
Bilden föreställer en mätare med två knappar och en display.

Om mätaren inte slås på måste du kontakta kundtjänst.

Kontroll av mätare

Mätaren är av hög kvalitet och visar väldigt sällan fel. Misstänker du ändå att något är fel med mätaren kan du kontakta vår kundtjänst. Det är möjligt att beställa en kontroll av mätaren, men tänk på att du själv kan få bekosta kontrollen om det visar sig att det inte är något fel på mätaren.

När vi kontrollerar elmätaren monterar vi upp en extra mätare som under en viss tid körs parallellt med originalmätaren.

Om du vill beställa en kontrollmätning, kontakta kundtjänst Länk till annan webbplats.

Ta bort elmätare

Om du av någon anledning vill ta bort en eller flera mätare anlitar du en behörig elinstallatör. Elinstallatören informerar oss om ändringen.

Läs mer om att säga upp elnäts­anslutning Länk till annan webbplats.

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.