Effektavgift - vad är det och hur påverkar det dig?

Kvinna och liten flicka med elvisp

Effektavgift innebär att en ny parameter läggs till i er taxa - effektavgiften. Avgiften är ett lagkrav som gäller alla kunder och införs för att skapa ett hållbart och effektivt elnät. Den ger även möjlighet till de kunder som använder elen smart att sänka sina kostnader. Effektavgiften kommer att införas 1 november 2025.

Vad är effekt?

Tidigare har du bara betalat för den totala mängden energi du använder under en månad. Med effektavgiften tittar vi istället på hur mycket el du använder samtidigt. Detta kallas för effekt.

När många använder mycket el samtidigt, som under vardagar på vintern, blir det "trångt" i elnätet. Det är lite som bilköer i trafiken – när alla kör samtidigt blir det fullt på vägarna. På samma sätt blir det dyrare att leverera el när det är hög effekt i nätet.

Genom att sprida ut din elanvändning under dagen, eller flytta den till kvällar och helger, kan du hjälpa till att minska trängseln i elnätet. Då fungerar elnätet smidigare, precis som vägarna när trafiken flyter på.

Varför införs effektavgiften?

Vi använder alltmer el i Sverige, särskilt under vissa tider på dygnet. Våra elnät är inte byggda för att hantera stora mängder el samtidigt. För att minska risken för överbelastning och undvika kostsamma nätutbyggnader har Energimarknads­inspektionen beslutat att effektavgift ska införas senast 2027.

På Falu Energi & Vatten inför vi effektavgiften den 1 november 2025. Den hjälper oss att använda elnätet mer effektivt och ”platta ut kurvan” av elanvändning. Det ger oss en tryggare elförsörjning i Falu kommun där vi fokusera på bättre investeringar istället för sådana som kan undvikas. Det gör även att staden kan fortsätta växa med fler bostäder och arbetstillfällen.

Hur kommer avgifterna se ut?

Elnätsavgiften kommer framöver bestå av tre delar: en fast avgift, en rörlig avgift och effektavgiften. Här förklarar vi hur de fungerar och hur vi har anpassat avgifterna för att skapa en rättvis och hållbar lösning.

  1. Fast avgift
    Den fasta avgiften är en månadskostnad som täcker drift och underhåll av elnätet. Den säkrar att elnätet kan leverera el stabilt och säkert till ditt hem, även vid hög belastning.
  2. Rörlig avgift
    Den rörliga avgiften baseras på hur mycket el du faktiskt använder. Den påverkas av din totala förbrukning, oavsett när på dygnet elen används.
  3. Effektavgiften – en ny modell för rättvisare kostnader
    Effektavgiften är en ny avgift med syfte att skapa en jämnare belastning på elnätet och uppmuntra energieffektiv elanvändning.

Hur fördelas avgifterna?

För att göra plats för effektavgiften och hålla den totala kostnaden rättvis sänker vi avgifterna på den fasta och rörliga delen. Tack vare dessa justeringar fördelas kostnaden mer rättvist mellan kunderna. De som bidrar till höga effekttoppar betalar mer, medan de som använder elen smart och jämnt kan sänka sina kostnader.

Illustration som säger att Toppeffekten styrs av temperatur, tid på dygnet och veckodag

När gäller effektavgiften?

Effektavgiften gäller under de tider då elnätet används som mest:

  • Period: 1 november till 31 mars
  • Tid på dygnet: Vardagar mellan kl. 07.00 och 19.00

Resterande tid, samt helgdagar och röda dagar, är det ingen effektavgift.

Illustration som säger att Toppeffekten styrs av temperatur, tid på dygnet och veckodag

Så beräknas effektavgiften

Vi beräknar effektavgiften på dina tre heltimmar med högst effekt, under tre olika dagar varje månad. Vi tar fram ett medelvärde på den effekten som sedan blir underlaget för avgiften (se räkneexemplet nedan). De timmar som vi beräknar är endast mellan kl. 07:00 och 19.00 på vardagar, 1 november till 31 mars.

Exempel:
Om din elanvändning når följande toppar under tre olika vardagar samma månad:

  • Dag 1: 5 kW
  • Dag 2: 7 kW
  • Dag 3: 6 kW

Beräkningen av medelvärdet blir:
(5 + 7 + 6) / 3 = 6 kW

Om effektavgiften är X kr per kW, blir kostnaden för denna månad:
6 kW ∙ X kr per kW = 6 ∙ X kr

Prisuppgifterna för effektavgiften kommer att släppas efter sommaren 2025.

Så påverkar effektavgiften din elnäts­kostnad

Om du använder mycket el samtidigt under effektavgiftstiden kommer din elnätskostnad bli högre. Genom att planera din elanvändning och undvika höga effekttoppar kan du påverka din kostnad och minska dina avgifter. Här är några enkla tips:

Illustration som säger att du ska sprida ut din elanvändning
  • Sprid ut elanvändningen: Undvik att använda flera stora elapparater samtidigt, som tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin.
  • Flytta elanvändning till kvällar och helger: Använd elintensiva apparater som elbilsladdare, bastu och spabad efter kl. 19 eller på helger.
  • Schemalägg elförbrukningen: Använd timern för att köra apparater under tider utanför effektavgiften (07:00–19:00).
  • Effektiva lösningar: Byt till energieffektiva apparater och LED-lampor för att minska din totala elförbrukning.
  • Se över dina elvanor: Mina Sidor kan du se din elanvändning och identifiera dina högsta effekttoppar. Du kan även använda övervakning via HAN-porten för mer detaljerad information.

Genom dessa åtgärder kan du både undvika höga effekttoppar och sänka dina elkostnader.

Frågor och svar om effektavgift

Varför införs effektavgift nu?

Vi använder mer el än tidigare, och elnäten är inte byggda för att hantera så stora mängder el samtidigt. För att undvika att elnätet blir överbelastat och kostnaderna för oss alla ökar, har Energimarknadsinspektionen beslutat att alla elnätsföretag ska införa en effekttaxa. Detta är ett lagkrav som vi och alla andra elnätsföretag i Sverige måste följa.

Hur påverkar effektavgiften min elnätskostnad?

Effektavgiften baseras på ditt högsta eluttag under de tider då avgiften gäller. Om du använder mycket el samtidigt under dessa tider kan din kostnad bli högre.

Genom att sprida ut elanvändningen, till exempel använda större apparater innan klockan 07.00 och efter 19.00 på vardagar, kan du påverka din kostnad.

Vad menas med "högsta eluttag"?

Det handlar om hur mycket el du i genomsnitt använder under en heltimme. Det är alltså inte den allra högsta elförbrukningen vid en viss sekund, utan ett snittvärde över hela timmen.

Jag har ett fast elpris. Påverkas jag ändå?

Ja, effektavgiften påverkar alla, oavsett om du har ett fast eller rörligt elpris. Detta gäller nämligen elnätet, inte elpriset i sig som är en elhandelsfråga.

Varför ska jag anpassa min elanvändning efter nätets belastning?

Elnätet fungerar som en motorväg – om alla kör samtidigt blir det kö. På samma sätt leder hög elanvändning vid samma tid till belastning och högre kostnader. Genom att sprida ut förbrukningen undviker vi 'trafikstockningar' i elnätet och bidrar till att hålla kostnaderna nere för alla. Dessutom finns större möjligheter för dig som kund att påverka din kostnad med effektavgiften.

Kommer detta att gälla för alltid?

Effektavgiften är en del av den nya prismodellen för elnätet, vilket är ett lagkrav som alla elnätsföretag ska följa senast 2027. Det är en långsiktig lösning för att skapa en mer hållbar och stabil elförsörjning.

Måste jag göra något själv för att följa effektavgiften?

Nej, du behöver inte göra något särskilt. Men om du vill påverka din elnätskostnad kan du tänka på att sprida ut din elanvändning under de tider då effektavgiften gäller.

Var kan jag se min elanvändning och mina kostnader?

Du kan följa din elanvändning och se hur mycket el du använder på Mina Sidor på vår hemsida. Det kan vara bra för att få koll på när dina högsta eluttag sker.

Varför räcker det inte att bara bygga ut elnätet istället för att införa effektavgift?

Att bygga ut elnätet är en del av lösningen, men det är kostsamt och tar tid. Genom att införa effektavgift kan vi hantera den ökande elanvändningen på ett smartare sätt, vilket gör att vi kan hålla nere kostnaderna för oss alla och minska behovet av stora, dyra utbyggnader.

Kan detta påverka min möjlighet att använda el som jag vill?

Effektavgiften påverkar bara kostnaden och inte din rätt att använda el. Däremot kan du sänka din kostnad genom att sprida ut din elanvändning under dygnet.

Hur kommer min framtida avgift se ut över året?

Även om vi inte tar ut mer pengar på grund av effektavgiften, kommer vi att ta ut kostnader på ett annat sätt under året. Effektavgiften gäller från november till mars, vilket gör att vintermånaderna blir dyrare och sommarmånaderna billigare. Det beror på att vi sänker den rörliga avgiften och den fasta avgiften under dessa perioder. Energiskatten påverkas inte av detta.

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.