När du ska gräva

Minigrävare i trädgård

Om du planerar att gräva på din mark eller tomt ska du först beställa en ledningsvisning, annars riskerar du att komma åt någon av våra ledningar.

Det är bra att vara på den säkra sidan om du ska göra ett markarbete. Det kan vara allt från en dränering till plantering av ett träd och det spelar ingen roll om du är företag, kommun eller privatperson.

För att kunna göra en förfrågan om ledningsvisning skapar du ett konto på webbtjänsten ledningskollen.se. Via webbtjänsten skickas sedan din förfrågan till alla ledningsägare som har infrastruktur i det berörda området. Behöver ledningar märkas ut kontaktar ledningsägaren dig för att på plats märka upp ledningar som finns nedgrävda.

Ansök om ledningsvisninglänk till annan webbplats

Kom ihåg att begära ledningsvisning i god tid innan arbetet påbörjas. Visningen är gratis, men vi vill att du aviserar oss minst fem arbetsdagar före aktuell grävdag för att vi ska kunna planera arbetet.

Om du har grävt av en ledning

En avgrävd ledning ska alltid anmälas till vår kundtjänst så att vi kan säkerställa att det inte finns någon fara och återställa ledningen. Om du inte har begärt ledningsvisning och olyckan är framme får du själv stå för kostnaderna. 

Läs mer om Säkerhet vid elektriska ledningar (pdf)PDF

Om du gräver i allmän mark

För att kunna gräva i allmän mark behöver du tillstånd från kommunen. Läs mer på:

Gräva och schakta: Tillstånd - Falu kommunlänk till annan webbplats