Sanna minskar avfallet

En kvinna slänger matavfallspåse i sopkärl

Att sopsortera hemma ska vara enkelt. Om vi säger så här – det ska vara lätt att göra rätt. Därför utmanar vi Sanna och alla andra Falubor att se över sin sopsortering.

Dina sopor kan innehålla både värdefulla och farliga ämnen. Genom att sortera kan vi spara massor av resurser och skydda både människor och miljö. Här kommer några råd som ger dig en bra start på framtida sortering:

  • Börja med att rensa ur skåpet under diskbänken. Ställ in tre behållare för; matavfall, brännbart restavfall och plastförpackningar.
  • Om du har bra utrymmen i köket – sortera pappersförpackningar, tidningar, metall, glas, batterier, glödlampor och pant på lämpligt ställe. Ju närmare köket, desto lättare att sortera.
  • Märk upp dina behållare med vad de ska innehålla. Skriv gärna ut våra etiketter eller gör en egen variant på skylt: Skyltar för sopsortering (pdf) Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.
  • Om du blir osäker hur saker ska sorteras eller vart du ska lämna dem - gå in på Sorteringsguiden.

Gör bolltestet

Det kan vara lurigt att bestämma om en förpackning ska sorteras som plast eller metall. En chipspåse kan till exempel förvilla vem som helst med sin aluminiumfärgade insida.

  • Krama ihop chipspåsen till en boll och släpp den till golvet. Visst vecklar den ut sig? Sortera den som plast. Gör samma sak med aluminiumfolie. Behåller den bollformen? Sortera den som metall.

Anta utmaningen

Vill du också förbättra sorteringen hemma eller dela med dig av redan fungerande lösningar? Häng på vår utmaning och bli en ambassadör du också. Dela gärna exempel på vår Facebooksida Länk till annan webbplats..

Hitta snabbt

En man med keps håller i gråa behållare för matavfall, brännbart restavfall och plastförpackningar

Coachen tipsar

Vår egen återvinningscoach Patrik delar gärna med sig av praktiska tips som gör din sortering enklare.

Hitta bra lösningar för sortering

Det finns många olika lösningar för sopsortering. Sök på webben för färdiga lösningar eller använd andra behållare (hink, papperskorg) som redan finns i hemmet. Glöm inte att märka upp behållarna för att påminna familj och vänner var olika sopor ska kastas:

Skyltar för sopsortering (pdf) Pdf, 1.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Andra bra lösningar:

  • Om du inte har plats för flera behållare under diskbänken kan du samla alla förpackningar i en kasse eller stapelbara korgar. Sortera sedan i soprummet eller vid återvinningsstationen.
  • Gör en egen batteriholk av en glasslåda.
  • Samla glödlamporna i en kakburk.
  • Samla allt metallavfall som inte är förpackningar i en burk för sig och ta med när du åker till återvinningscentralen.

Få ner volymen på plast

Sortera ut mjukplasten i en påse. Tryck ur luften och rulla ihop påsen. Det ger mer plats i behållaren tills det är dags att gå eller åka till återvinningsstationen.

Packa ihop pappersförpackningar

Packa ihop mindre pappersförpackningar i större. Då tar de mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. En tom mjölkförpackning rymmer minst fem ihopvikta.

Skölja ur förpackningar

Töm förpackningarna, men du behöver inte skölja ur dem. Naturligtvis kan du göra det för att slippa lukt.

Ta av plast­korkar och metallock

Försök alltid att sortera olika material. En plast­kork på en förpackning eller ett metal­lock på en glasburk är enkla att ta isär. Om en förpackning består av flera material­slag som inte kan separeras, ska du sortera dem efter det dominerande materialet.

Välj klimat­smarta förpackningar

Redan i butiken kan du göra ett mer klimatsmart val. En riktigt bra förpackning ska skydda varorna och vara lätt att materialåtervinna.

  • Välj helst en förpackning av återvinnings­bart material
  • Pappkartong är bättre än plast
  • Fyrkantiga förpackningar tar mindre plats och minskar transporterna

Undvik förpackningar som:

  • Är sammansatta av flera material
  • Är utrustade med skruvkork
  • Är svåra att tömma helt på innehåll
  • Är gjorda av glas eller metall