Smart resursanvändning

Medarbetare framför återvinning av textil

Att bidra till en smart resursanvändning är viktigt för oss. Vi jobbar utifrån ”avfallstrappan”, vilket innebär att förebyggande av avfall och återbruk alltid ska prioriteras före materialåtervinning, förbränning och deponi. Det bästa avfallet är det som inte ens uppstår.

Närsorterat

Regeringen har beslutat om nya regler som ska göra det enklare för hushåll och verksamheter att sortera förpackningsavfall. Under 2024 har vi börjat införa fastghetsnära insamling (Närsorterat) för flerbostadshus och senast 2026 inför vi det för villor.

Närsorterat innebär att förpackningar av kartong/papper, plast, färgat och ofärgat glas samt metall hämtas nära bostaden. Våra kunder behöver alltså inte köra sina förpackningar till återvinningsstationen. Första steget i förändringen var att vi tog över ansvaret för återvinningstationerna den 1 januari 2024. Vart efter vi inför Närsorterat kommer vi att ta bort återvinningstationerna.

Under 2024 beslutade styrelsen om vilket insamlingssystem som ska införas för villaägare i Falu kommun. I det nya systemet kommer de befintliga kärlen för mat- och restavfall att kompletteras med kärl för plast- och pappersförpackningar. Samtliga kärl kommer att samlas in av oss och transporteras för återvinning, precis som idag.

Under hösten 2024 har vi påbörjat utrullningen av Närsorterat i flerfamiljshus i kommunen. Fram till årsskiftet hade vi besökt mer än 50% av alla fastighetsägare för att informera och inventera behovet inför det nya insamlingssystemet.

Läs mer om det aktuella läget för införandet av Närsorterat

Samarbete med Ta tillvara

Torsdagen 22 februari 2024 invigdes det nyrenoverade Ta till vara i Falun genom ett samarbete mellan Falu kommun och Falu Energi & Vatten. Målet var att skapa en hållbar och intressant inredning av butiken, öka varuexponering och försäljningen, och ge personalen en mer hållbar arbetsmiljö. Detta har så klart skett med second hand-prylar.

Det du som kund lämnar för återbruk vid återvinningscentralerna går vidare till samarbetspartners som Ta till vara, PMU Secondhand, Röda korset och skolbiblioteken i Falu kommun, där Ta till vara är vår största samarbetspartner. Lite mer än 100 ton material per år har Ta till vara hämtat sedan Återbruket i Falun öppnade 2019.

Återbruket

Återbruket i Falun är en del av Falu Återvinning på Ingarvet. Till Återbruket lämnas möbler, textilier och andra prylar som kan användas igen. Våra samarbetspartners hämtar och säljer vidare i sina secondhandbutiker. Vi har även lokala återbruk i Bjursås och Svärdsjö.

När det gäller textilier så har insamlingen fördubblats sedan år 2020. Det förtydligar bilden av att faluborna har blivit bättre på att sortera. Det som tidigare slängdes i containern för slutsorterat (brännbart) läggs nu istället i insamlingsboxarna för textiler.

Diagram som visar utvecklingen av insamlat blandat material

Diagrammet visar att insamlingen av möbler och andra saker som kan återbrukas har ökat med ca 80 % sedan 2019.

Diagram som visar utvecklingen av insamlat textilmaterial

Diagrammet visar att insamlingen av textilier har fördubblats sedan 2020.

Förbättrad sortering visar plockanalys

Under våren 2024 gjorde vi en plockanalys dvs gick igenom en container med ”slutsorterat avfall”. Resultatet var fantastiskt då hela 84% var rätt sorterat!

Plockanalysen innebär att medarbetare på återvinningscentralen går igenom en förutbestämd mängd avfall och kollar hur mycket av avfallet som är rätt sorterat.

Resultatet av analysen är ett sätt att stämma av om Falun lever upp till målen eller om något behöver justeras i verksamheten för att underlätta för kunderna att sortera rätt.

Här är resultatet de senaste åren:

  • April 2022 49% rätt sorterat
  • April 2023 59% rätt sorterat
  • April 2024 84% rätt sorterat
Diagram som visar hur fördelningen av olika avfallsslag i containern ”Slutsorterat” såg ut under våren 2024 (vid så kallad plockanalys).

Diagrammet visar hur fördelningen av olika avfallsslag i containern ”Slutsorterat” såg ut under våren 2024 (vid så kallad plockanalys).