Trygga leveranser

Falupriset bild på Falugata

Vi arbetar löpande med att utveckla våra anläggningar, arbetssätt och tjänster för att vi ska ha en hög leveranssäkerhet. Ständiga förbättringar är ett verktyg för att bibehålla trygga leveranser.

Falupriset

Med elavtalet Falupriset får våra kunder el som till viss del baseras på den el vi har säkrat upp från vår egen lokala och förnybara produktion. Priset är till 80 % baserat på ett säkrat grundpris och till 20 % på rörligt pris. Det gör att pristoppar på elmarknaden dämpas, samtidigt som kunden får en trygg och stabil lösning.

Vi är dessutom certifierade enligt Schysst elhandel, som är framtaget av Energiföretagen Sverige i syfte att elkunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsföretag.

Under 2024 lanserade vi Falupriset Vinter – en flexibel variant av Falupriset. Från november till mars gäller samma villkor som Falupriset, medan avtalet övergår till ett rörligt månadspris under perioden april till oktober.

Läs mer om Falupriset företag

Läs mer om Falupriset för privatperson

Ökad krisberedskap

Ökad säkerhet är något som vi jobbar löpande med inom Falu Energi & Vattens verksamheter, men det finns även mycket som man kan göra själv i hemmet för att öka beredskapen inför en kris. För att öka kännedomen om vad man kan göra deltar vi i nationella kommunikationskampanjer.

Beredskapsveckan är en nationell kampanj som arrangeras varje år för att öka medvetenheten om krisberedskap i Sverige. Temat för 2024 var ”Sätt igång” och handlade om att vi alla behöver engagera oss och ta de första stegen mot en bättre krisberedskap.

Kvinna hämtar vaten ur dunk

Hållbara investeringar

I vår dagliga verksamhet fortsätter vi att vädersäkra elnätet, förnya vatten- och avloppsnätet, samt nyansluta fjärrvärmekunder. Utifrån att elnätet behöver utvecklas och förstärkas har vi under året tagit fram en nätutvecklingsplan för elnät som sträcker sig över perioden 2025 - 2034.

Det pågår även ett aktivt arbete med att hitta optimala VA-lösningar på landsbygden där vi, kommunens förvaltningar och politiken är involverad. Vi anser att det måste ses ur flera hållbarhetsperspektiv; miljömässigt och socialt men även ekonomiskt.

Kommunalt allmänt VA är inte den enda lösningen. I en tidig dialog med fastighetsägare är vi övertygade om att det går att finna bra lösningar utan att bilda verksamhetsområde för kommunalt VA. Det innebär nytta för både kommunen, kommuninnevånare och VA-kollektivet. Under 2024 har kommunen och FEV tillsammans tagit fram förslag på Vattentjänstplan inklusive ny Utbyggnadsplan för VA.

Medarbetare framför ett elskåp

Utbyte av elmätare klart

Under 2024 har vi slutfört bytet till nya smarta elmätare för Faluborna. Arbetet började i februari 2021 och vi blev klara i god tid innan lagkravet som gäller från 1 januari 2025.

De nya elmätarna har den senaste tekniken. De kan mäta kundens elförbrukning var femtonde minut, vilket ger bättre kontroll över energianvändningen. Kunden kan enkelt koppla på tjänster för energieffektivisering och se när det är mest fördelaktigt att använda elen. De nya mätarna ger kunden möjlighet att vara en aktiv el-användare med insyn och styrning av sin anläggning via en HAN-modul. Kunden får möjlighet att ta ut mätvärden och det finns även möjlighet till timmätning, lastbalansering för elbilsladdare, och även mätning av produktion från egen solcellsanläggning.

Elmätarbytet är också en insats för att förbereda elnäten på en mer energikrävande framtid.

Parallellt med elmätarbytet påbörjade vi även övergång till nya mätare för energi (fjärrvärme och fjärrkyla) och vatten. De nya vattenmätarna är ”lyssnande” mätare, vilket kommer att förenkla vårt arbete med att hitta läckor på vattennätet och kan ge möjlighet att upptäcka vattenläckor i fastigheter. Mätarbytet kommer att pågå ett antal år, i syfte att alla förbrukningsmätare ska bli digitala, smarta och samordnade vid data-insamling.