Tony ser till att elen kommer hem till Faluborna 

Bilden visar en glad man stående på knä framför ett öppet kabelskåp

Han är glad, ödmjuk och kunnig. En supertrevlig kollega som ser till att elen kommer hem till Faluborna.

Möt Tony som är huvudplanerare och projektsamordnare för elnätet!

Vad gör du på jobbet?

– Jag ansvarar över planeringen av projektportföljen för elnätet och ser till att vi genomför den enligt budget och tidplan. Tillsammans med vår entreprenör planerar jag in maskiner och montörer på våra byggnationer.

Hur skulle du beskriva elnätsgruppen?

– Vi är en lugn och harmonisk grupp med bra sammanhållning. Det finns en stark ”alla ska vara med"-känsla och det går sällan en dag utan att vi bjuder varandra på lite skratt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig som huvudplanerare?

– Den kan se väldigt olika ut, men mycket handlar om att sammanställa, prioritera och tilldela resurser. Jag ser till att det finns veckoscheman för våra jobb, gör arbetsorder och följer upp, deltar på möten med våra montörer och säsongsplanerar exempelvis besiktningar och stolp- och luftledningsarbeten.

Vad lockade dig att jobba i elnätsbranschen?

– Det är en stabil bransch som inte påverkas så mycket av konjunkturen. Sen jobbar vi i en av de kanske mest spännande branscherna just nu. Det händer mycket inom elnätsområdet och vi är helt kart i fokus - hos media och våra kunder. Jag känner verkligen att det jag gör på jobbet faktiskt har betydelse för att vardagen ska fungera både för privatpersoner och företag i kommunen.

Vad gör Falu Energi & Vatten till en bra arbetsgivare?

– FEV är en trygg arbetsgivare som erbjuder möjligheter till utveckling. Jag har själv fått göra en resa och jobbat i flera olika roller från elmontör till projektör. Det känns skönt att kunna ha en arbetsgivare som kan erbjuda utmaningar.

Du har jobbat hos oss i några år nu... Har du samlat på dig något jobbminne?

– Jag har ett starkt minne som utspelade sig för flera år sen, när det var storstörning på elnätet över stora delar av Mellansverige efter stormen Ivar. Jag och en kollega var utlånade till ett annat elbolag för att hjälpa till att få tillbaka strömmen till kunderna. När vi kom ner låg det träd överallt på vägar och elledningar. När vi åkte in i byar var det som att komma in i en mörk spökstad. Det var en speciell känsla…

Bilden visar en kajak och ett tält intill vatten
Tony om paddlingen: "En höjdare under paddlingen var alla tidiga morgnar när jag var uppe före vinden och alla fritidsbåtar."
Bilden visar en människa som paddlar kajak under en hög bro
"Det var också roligt att höra alla olika dialekter i hamnarna."
Bilden visar en människa som paddlar en kajak på öppet hav
Bilden visar en man med solglasögon som gör tumme upp

Du har ett stort friluftintresse också. För några år sedan fick vi följa dig när du paddla runt Sveriges kust. En häftig utmaning – hur kom du på den?

– Idén föddes väl när jag hade skidat svenska fjällkedjan och tänkte att det skulle vara roligt att se hela svenska kusten. Totalt paddlade jag cirka 230 mil från Svinesundsbron vid norska gränsen till riksröse nr. 59 vid finska gränsen vid Haparanda.

Väntar det någon ny utmaning runt hörnet?

– Ja, det finns mycket som jag skulle vilja göra och nästa äventyr blir tillsammans med familjen. I sommar ska vi ut och långsegla. Vi startar från Mälaren genom Göta kanal ända fram till Göteborg. När vi seglar hem igen blir det ”runt” Sverige.

En sista fråga – hur skulle du beskriva en typisk FEV:are?

– Då skulle jag säga att det är nog en ganska lugn och trygg person som är mån om sitt jobb och sin livskvalité. En typisk FEV:are är också noga med frukostfikat.

Några korta om Tony

  • Namn: Tony Östh
  • Ålder: 42
  • Roll: Huvudplanerare/­projektsamordnare Elnät
  • Utbildning: Distributionselektriker
  • Intressen: Stort friluftsintresse, bland annat skidor, kajak och segling.
  • Smultonställe i Falu kommun: Finns många finna ställen runt Falun, men svärmors stuga vid sjön Liljan sticker ut. Det är nog hela familjens smultronställe!