Falu kommun och samarbetspartners invigde Återbruket

Imorgon (16/11) är det dags för öppet hus på Falu återvinningscentral och firandet av kommunens nya insamlingsmottagning Återbruket. Redan under fredagen invigde vi byggnaden tillsammans med Falu kommun och samarbetspartners. Se bilderna!

Läs mer om öppet hus 16/11 – välkommen hit du också!

Återbruket är den första stora byggnad du kommer till när du kör in på Falu återvinnings­central. Återbruket är placerat där för att det ska vara naturligt att tänka återbruk i första hand. Vi har helt enkelt gjort det lätt att göra rätt!

Bilder från fredagens invigning:

Patrik "Putte" Johansson tar invigningsdeltagarna på en guidad bussresa från soptipp till återbruket. Missa inte morgondagens (16/11) bussturer!

Agneta Ängsås, förtroendevald i Falu kommun, var delaktig i motionen om en framtida kretsloppspark i Falun. För henne var bussturen en påminnelse om något svindlande: "Jag tycker att alla borde åka bussturen. Den var belysande och att få se gamla soptippen med all deponi… idag är tanken svindlande." På bilden ses även, till höger, Jenny Drugge och Joakim Storck.

Per Dahlberg (vd Falu Energi & Vatten) och Göran Forsén (kommunfullmäktiges ordförande Falu kommun) var båda överens om att Faluborna behöver Återbruket.

Bandklippning, från vänster: Jenny Drugge (ordförande Falu Energi & Vatten), Tommy Vikström (Ta till vara), Bert Blom (Komips Falun), Per Dahlberg (vd Falu Energi & Vatten), Kenneth Andersson (Human Bridge), Ashkan Farspour (PMU Second hand), Mats Stenström (Cykelköket Falun), Göran Forsén (kommunfullmäktiges ordförande Falu kommun), Johan Tell och Cajsa Hagberg (Falu Energi & Vatten). Patrik Johansson (Falu Energi & Vatten) håller i micken.

Vid bygget av Återbruket har vi till viss del lyckats få in återbrukat material genom att återanvända gamla fönster och belysning. Midrocs elektriker Edvin Yttervall har installerat belysningen och passade på att delta i invigningen.

Cykelköket Falun är en av samarbetsaktörerna som kommer att hämta upp materialet som du lämnar på Återbruket. Mats Stenström säger så här om det nya samarbetet: "För oss innebär det att vi kan ta cykelköket till version 2.0. Idag är det svårt att få tag på gamla cyklar. Många slängs eller så lägger man ut dem på köp- och säljsidor. Det är bra i sig, men det är också många cyklar som kastas i containrarna och dessa har vi möjlighet att rädda". På bilden står från vänster: Mats Stenström, Klaus Nylund och Einaras Eringis. Samtliga från Cykelköket Falun om är en öppen gör-det-själv verkstad dit alla är välkomna för att laga sin cykel eller renovera en begagnad som man sedan får behålla.

Thomas Sundin är en av våra ÅVC-medarbetare som du möter när du lämnar in prylar. Här visar han en lavalampa som kommit in under öppningsveckan. Snygg, tycker vi! Väl värd ett fortsatt liv hos någon annan.