Snart dags för julgransinsamling

Söndagen den 19 januari 2020 är det dags för våra sopbilar att samla in julgranarna som boende i Falun ställt ut. Vi samlar även in granar i containrar som finns uppställda i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö.

I Falun eldar vi kraftvärmeverken med bränsle från skogen (grenar och toppar) och med returträ som slängts vid återvinningscentralen på Ingarvet. Efter jul är det många granar som slängs och då vill vi passa på att göra en insats för miljön. Genom insamlingen kommer vi också att skänka en peng per gran i form av fjärrvärme till RIA-stugan i Falun.
– Julgransinsamlingen har varit ett lyckats initiativ från vår sida. Vi får möjlighet att göra något extra för människor i utsatta livssituationer och våra anställda uppskattar eventet. Men det är inget som ingår i vår ordinarie verksamhet, utan det är något vi vill göra utöver och det innebär att alla kunder behöver ställa ut granen i tid, säger Mats Hybinette, marknadschef.

Det här gäller vid insamlingen:

För dig som bor i Falun
Vi hämtar granar endast den 19 januari och bara de granar som finns på plats från klockan 07.00 på söndag morgon. För att undvika stora ansamlingar vid flerbostadshus under lång tid så bör granen ställas ut dagen innan. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar inga plastgranar.

Småhus: Ställ ut din julgran vid infarten till din bostad. Tänk på att granen inte ska vara i vägen för eventuell snöplogning. Kommer det snö, borsta gärna av granen så vi ser den.

Flerbostadshus: Ställ ut din julgran utomhus vid grovsoprum/sopkärl. Om fastighetsägaren eller föreningen anvisar en annan plats så ställer du granen där.

För dig som bor i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö
Julgranen kan placeras i container vid respektive värmeverk under helgen 18-19 januari 2020. Granarna ska vara utan julpynt och vi tar
inga plastgranar.

Här får du mer information om julgransinsamlingen

Fakta/Bra för miljön

Istället för att hushållen i Falun ska åka till Ingarvet för att slänga varsin gran så åker vi runt och samlar in granarna med bland annat våra hybridsopbilar. På så vis slipper Faluborna kallstarta sina bilar och släppa ut 1,5 kilo koldioxid per bil. Om 13 000 fordon ska göra en tur till återvinningscentralen så resulterar det i utsläpp av cirka 20 ton koldioxid.