Elens dag 23 januari

Elens dag firas 23 januari varje år. Detta för att visa på nyttan av el, men också för att uppmärksamma de delar av världen som inte har samma självklara tillgång till el som vi i Sverige.

El har skapat nytta i Sverige i snart 150 år, tack vare el får vi en massa tid över till annat. Vi är helt beroende av el och gör vardagen både bekväm och säker.

Kan du tänka dig en dag utan el? Lamporna går inte att tända, maten står kall på spisen, du kan inte se på tv eller surfa på datorn. Går du utanför huset fungerar inte rulltrappor, hissar eller kanske tåg. Du kan inte handla för butikernas kassasystem ligger nere. När kyl- och frysdiskarna inte fungerar förstörs maten. Dessutom lyser inga gatlyktor eller andra lampor i staden. En januaridag utan el skulle bli väldigt mörk.

Om man stannar upp ett tag och funderar på hur en dag utan el skulle se ut så förstår man vidden av vårt beroende av alla dessa strömmande elektroner.

Men som tur är har vi el så gott som jämt. Leveranssäkerheten i Sverige är 99,99 procent. Och det är inte vilken el som helst. 98 procent av elen som produceras i Sverige är fossilfri.

Så nog finns det skäl att elen har sin egen dag den 23 januari. Använd din favoritpryl och tänk lite extra på lyxen av att ha el.

Mer information