Kapaciteten är god i Falu Stadsnät

en man ligger i soffan surfar med surfplatta och hörlurar

Stadsnäten är en särskilt samhällsviktig funktion som behövs för att begränsa smittspridningen av Corona (Covid-19). Saker som hemarbete, digitala vårdkontakter och distanshandel är beroende av fungerande kommunikationsnät.

På grund av den ändrade karaktären av användning i vårt stadsnät, Falu Stadsnät, har vi extra koll på hur kapaciteten används och följer utvecklingen noga. Sedan utbrottet av coronaviruset har antalet personer som arbetar hemma och studerar på distans ökat.

Kapaciteten är god

I dagsläget ser vi inga orostecken för att kapaciteten inte kommer att räcka till, utan stadsnätet har god kapacitet. Användningen är som innan utbrottet av Corona:

  • kvällstid ökar användandet av olika typer av streamingtjänster
  • dagtid är användandet fortfarande relativt oförändrad med en liten ökning

Om vi får betydligt högre användande av kapaciteten, framförallt dagtid, finns möjligheten att göra vissa justeringar för att alla ska kunna få en bibehållen högkvalitativ kommunikationslösning. En justering kan vara att sänka de högsta hastigheterna.

Saker som påverkar stadsnätet

Förutom stadsnätet kan det vara andra omständigheter som påverkar din kapacitet och kvalitet i hemmet eller på jobbet:

  • Din tjänsteleverantörer kan få kapacitetsproblem genom det nationella nätet.
  • Ditt eget nätverk hemma (wifi) eller arbetsgivarens interna it-miljö kan vara en begränsning.
  • Leverantörerna av serier, tv och film, exempelvis Netflix och HBO, har sänkt kapaciteten i sina videoströmmar under krisen för att spara kapacitet i näten.

Frågor

Om du har frågor kring kapaciteten i stadsnätet är du välkommen att kontakta kundtjänst:

Kontakta oss

Att tänka på i hemmet

Vi har samlat några tips för vad du kan tänka på själv i ditt hem:

  • Streaming av film, serier och tv är det som tar mest kapacitet i nätet. Undvik att ha strömmande video på samtidigt som du arbetar eller studerar hemifrån.
  • Om du har möjlighet att använda tv från antenn kan det vara ett sätt att spara kapacitet i stället för att strömma video från nätet.