Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Så varmt är vattnet vid badet

Badplatsen Stångtjärn

Nu kan du se hur varmt det är i vattnet vid några av Faluns badplatser, direkt här på vår webbplats.

Vi mäter temperaturen några gånger per dygn på ett antal badplatser, för att du ska kunna se när och var du vill bada.

Detta kan vi göra tack vare ett projekt som innebär utbyggnad av Falu kommuns infrastruktur genom ny teknik, så kallad IoT (Internet of Things). Falu Energi & Vatten driver projektet och inledningsvis har sensorer alltså placerats ut för att mäta vattentemperatur vid några av Faluns badplatser. Vi planerar att efterhand kunna visa fler badplatser och skapar även möjlighet att utveckla nya tjänster.

- Vi börjar med några pilotprojekt för att sedan utvärdera konceptet. Tanken är att börja med Falu stad för att sedan bygga ut i hela kommunen, säger Tommy Åberg, Produktchef Stadsnät, Falu Energi & Vatten.

Här hittar du sidan Vattentemperatur badplats

Fakta om IoT

IoT (Internet of Things) är ett begrepp för att koppla upp saker i samhället och i hemmen. Tekniken används för att samla in mätvärden från sensorer, givare och mätare. Dessa kan monteras på i princip vad som helst och det finns sensorer för att mäta det mesta. Mätvärdena kan sedan användas på ett intelligent sätt och skapa händelser baserat på insamlat data. Kommunikationen sker trådlöst med en mycket strömsnål teknik, LoRaWAN™. Tekniken möjliggör kommunikation på flera mils avstånd. Falu Energi & Vatten kommer att bygga ett öppet nät där den som vill kan leverera tjänster.