Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Öppnar Faluns största laddstation

Daniel Asplund

Nu har Falu kommun fått ännu en snabbladdningsstation i nätverket av laddare för elbilar. Laddaren är placerad vid Gruvrondellen i Falun.

Sedan Falu Energi & Vatten installerade Faluns första snabbladdare för fem år sedan, har det varit en stark ökning av antalet elbilar som laddar. Utvecklingen har gjort att vi byggt nya snabbladdare i både Bjursås, Svärdsjö och Enviken. Den senaste är nätverket är ytterligare en snabbladdningsstation i centrala Falun.
– Den nya stationen är vår största för snabbladdning och har kapacitet för sex bilar samtidigt, säger Daniel Asplund, projektledare vid Falu Energi & Vatten.

Efterlängtad bland elbilister

Placeringen av den nya stationen är noggrant utvald för att ligga nära trafikflödet längs E16 mot Borlänge.
– Den har fått en jättebra plats hos Stora Coop intill Gruvrondellen och stationen har varit efterlängtad bland Faluns elbilister. Den har två snabbladdare som kan ladda varsin elbil med hög effekt. Dessutom finns fyra platser med semisnabb normalladdning, berättar Daniel.

Det är inte bara elbilisterna som välkomnar den nya stationen. Erik Nilsson är butikschef på Stora Coop Falun och han är lika glad över placeringen.
– Det betyder att vi tillsammans kan erbjuda våra kunder möjligheten att ladda sin elbil samtidigt som de inhandlar sin mat. Vi på Coop står ju för hållbarhet och detta är verkligen ett led i den satsningen, säger han.

Fortsätter att bygga ut

Idag finns det totalt 45 publika laddpunkter i Falu kommun. Laddstationernas placering ger elbilister möjligheten att kunna köra elbil i hela kommunen, utan problem med räckvidden. I samband med öppningen av den nya laddstationen vid Gruvrondellen pågår det även utbyggnad av stationerna i Svärdsjö och Bjursås. Arbetet ska vara klart under vecka 38.
– De kompletteras med varsin normalladdare för att möjliggöra laddning av de elfordon som inte kan snabbladdas. Dessutom kommer nya normalladdare att installeras i centrala Falun och Sundborn under hösten, avslutar Daniel.