Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Faluborna sorterar bäst under diskbänken

”Det är fantastiskt roligt att Faluborna är bäst i Sverige på att sortera under diskbänken. Det visar att man tar sitt ansvar och förstår hur viktigt det är att återvinna för att kunna spara på naturresurserna”, säger Micael Grandin, produktchef för Återvinning på Falu Energi & Vatten.

Faluborna är bäst i Sverige på att sortera hushållsavfall. Det visar en nationell undersökning från branschorganisationen Avfall Sverige.

— Det är fantastiskt roligt att Faluborna är bäst i Sverige på att sortera under diskbänken. Det visar att man tar sitt ansvar och förstår hur viktigt det är att återvinna för att kunna spara på naturresurserna, kommenterar Micael Grandin, produktchef för Återvinning på Falu Energi & Vatten.

Samlat in brännbart restavfall

Varje år genomför Avfall Sverige undersökningen bland landets 290 kommuner. För att kunna se hur hushållen sorterar sitt avfall används det nationella statistiksystemet Avfall Webb.
— För att ta reda på hur Faluborna sorterar hushållsavfallet skickar vi avfallspåsar med brännbart restavfall till ett företag som plockar igenom och väger innehållet. På det viset kan vi sedan mäta eventuell felsortering. Det brännbara restavfallet ska exempelvis inte innehålla matavfall, förpackningar, tidningar eller batterier.

Flera dalakommuner i topplistan

Förutom Falu kommun finns flera av dalakommunerna bland landets 25 bästa och det förvånar inte Micael Grandin:
— Under flera år har dalakommunerna samarbetat kring avfallsverksamheten. Vi har bland annat en gemensam avfallsplan, samma sorteringsguide för kunderna och alla använder papperspåse för matavfall. Det gör att vi drar åt samma håll, säger han.

Micael har också några tips för hur man sorterar bäst och han menar att grunden för att lyckas är att göra det enkelt för sig själv.
— Det ska vara lätt att göra rätt. Skapa plats under diskbänken för till exempel matavfall, brännbart restavfall och plast. Om du inte får plats med fler kärl under diskbänken kan du sortera papper, tidningar, metall, glas och batterier på lämpligt ställe. Är du är osäker på hur saker ska sorteras eller var det ska lämnas kan du söka i vår sorteringsguide på webben.

Femte bästa avfallshanterare

Den årliga undersökningen redovisar också Sveriges bästa avfallshanterare, där kom Falu kommun på 5:e plats.
— Den totala undersökningen speglar avfallsverksamheten på ett övergripande plan och redovisar förebyggande av avfall, återvinning av material och matavfall, miljöeffekter och kvalitet i insamlingen samt kundnöjdhet. Vi ligger bra till även där, även om vi naturligtvis siktar på första platsen, avslutar Micael Grandin.


Fakta/Bäst på sortering av hushållsavfall 2018

(Dalakommuner bland topp 25 i Sverige)

1) Falun
3) Mora
11) Vansbro
13) Rättvik
23) Leksand

Källa: Avfall Webb (Avfall Sverige)