Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Tips på adventskalender med upplevelser 

Bilden visar olika saker som ingår i upplevelsekalendern

Så här ser innehållet ut i familjen Bergstens adventskalender. En kalender med fokus på upplevelser och hållbarhet. Lilla Elsie passar på att tjuvkika.

Julen närmar sig och kanske funderar du som bäst på om du ska göra en adventskalender? Vår projektledare Sofie Bergsten har alltid så finurliga saker för sig med sina tre små barn, så vi frågade henne hur hon tänker. Hennes svar inspirerade oss, hoppas det kan inspirera dig med. 

Hej Sofie, hur tänker du kring adventskalendrar?

– Jag brukar göra en adventskalender med upplevelser istället för saker, för att fokusera på det jag tycker är viktigast, att umgås.

Du jobbar även med hållbarhet, märks det av i er adventskalender?

– Haha, jo det kan man nog lugnt säga. När jag tänker efter innefattar den hållbarhetens alla tre delar som är ekonomi, socialt och miljö: de flesta saker har jag redan hemma eller skulle ändå ha köpt, vi gör saker tillsammans och det jag inte redan har satsar jag på återbrukat, lånat eller ekologiskt.

Får man presenter varje dag?

– Nej, vi får öppna var fjärde dag för att lära oss turas om och glädjas med varandra. Elsie lucka 1, Signe lucka 2, Pelle lucka 3 och sedan jag & min man Tomas delar på lucka 4 och så rullande.

Hur kommer den att se ut?

– Jag slår in paketen i utlästa tidningar, med presentsnöre, nummer och namnlapp. Sedan placerar jag paketen på olika trappsteg så att vi går förbi dem och längtar. 

Vad blir det i årets upplevelsekalender?

– Så här har jag planerat innehållet:

1) Snällkalendern

2-4) Bibliotekslånade böcker – biblioteken har en särskild julboksavdelning i dessa tider

5-7) Ärvda och second hand köpta tomtepyjamasar

8) Gå på julmarknad tillsammans

9-12) Saffran för lussekattsbak, pepparkakskryddor till pepparkaksdeg, pepperkaksmått för pepparkaksbak och sirap till knäck

13) Gå på luciafirande tillsammans

14-17) Snölek: en morot för att göra en snögubbe, kexchoklad till slalombacken, en stjärtlapp för pulkaåkning och en termos för varm choklad mellis ute

18-20) Experiment kitt: en mugg för lek med vatten i diskhon (varmt, kallt, is och snö), en miniräknare med förtejpade solceller (hur kan vi få den att fungera, hur fungerar den?) och en egentillverkad lavalampa (färgat vatten, olja och brustablett i petflaska)

21-22) Sällskapsspel (som vi redan har)

23) Julgranskula som symbol för att klä granen tillsammans

24) En god kattmatsburk till vår katt, vi andra får paket under julgranen

"Kopiera rakt av eller inspireras"

Sofie hälsar att det är fritt fram att kopiera rakt av eller inspireras av delar. Vi kommer göra lite återbesök hos Sofie och hennes familj under december för att ta del av lite julstämning.

Bilden visar en kvinna

Sofie Bergsten