Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Julgrans­insamlingen tar paus

Julgranar och att julgransinsamlingen är pausad tills nästa år

Insamlingen av granar i Falu kommun tar paus på grund av pågående pandemi. Trist för både dig som ställer ut granen varje år och för våra medarbetare som sett fram emot den årliga insamlingen. Men en positiv sak är, att trots en paus, kommer vi skänka fjärrvärme och el till Riastugan i Falun.

För oss är det viktigt att hålla igång samhällsviktig verksamhet som el, fjärrvärme, vatten, stadsnät och sophämtning. Lika viktigt är det att inte utsätta våra medarbetare eller andra för smittorisk. Under rådande omständigheter har vi bestämt att pausa julgrans­insamlingen som skulle ske i januari 2021.
– Vi lägger fokus på att bibehålla våra leveranser och tjänster utan störningar. Tillsammans måste vi hålla i och hålla ut, och för vår del innebär det att vi behöver minska risken för smittspridning bland våra medarbetare, säger Per Dahlberg, vd på Falu Energi & Vatten.

Varför ökad smittorisk?

När vi samlar in julgranar gör vi det utöver vår ordinarie hämtning av hushållsavfall, och med personal från flera avdelningar som åker ihop i några få bilar. Detta då sopbilarna under veckodagar är inlagda på tajta scheman för att hinna hämta alla sopor. Julgranarna samlas in under en helgdag, söndagen efter tjugondag knut, då sopbilarna är tömda och inte används till hämtning av hushållsavfall. När granarna är insamlade räknar vi , flisar och eldar dem i fjärrvärmeverket.

Vi hoppas på din förståelse och ser fram emot 2022 års julgrans­insamling.

Riastugan får värme och el ändå

Sedan julgrans­insamlingen startade 2013 har Falu Energi & Vatten valt att skänka pengar motsvarande granens värde till Riastugan. Riastugan ger sina gäster en chans till värme och gemenskap, ett viktigt arbete för Falun. Därför väljer vi, trots utebliven insamling, att hjälpa Riastugan genom att skänka värme och el precis som tidigare år. Under 2021 får verksamheten fjärrvärme och el under de sex första månaderna.
– Stödet betyder jättemycket för oss. Vi har haft fler besökare än någonsin under hösten och pengarna innebär att vi kan hjälpa fler falubor med mat och värme, berättar David Johansson, verksamhetschef på Ria hela människan i Falun.

Lämna julgranen på återvinnings­centralen

I år får du alltså återvinna julgranen själv. Det gör du bäst genom att ta med den till någon av återvinnings­centralerna i Falun, Svärdsjö och Bjursås. Där lämnar du granen på samma ställe som du lägger ris och grenar. Då kan vi sen återvinna energin i granen genom att tillverka fjärrvärme och el till Riastugan.

Här kan du läsa om återvinnings­centralernas öppettider