Sök till Sverigekampen i hållbar livsstil

Dags att söka till minimeringsmästarna - logga

Minimeringsmästarna är en nationell tävling som vill inspirera hushåll till att konsumera mer hållbart, minska på sitt avfall och förstå att de har möjlighet att påverka i klimatfrågan. Under ett år inspireras deltagare till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Tävlingen sätter igång i september 2021 och nu söker vi deltagare!

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och slänger i genomsnitt 467 kg avfall per person varje år. Minimeringsmästarna är en tävling för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Tävlingen drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I Dalarna är vi 12 kommuner som medverkar och du har chans att delta. Hela projektet fokuserar på vilka möjligheter som finns med en hållbar livsstil, snarare än vad man inte får göra. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall.

– Vi ser fram emot att inspirera, inte bara våra deltagande hushåll, utan även alla Dalarnas invånare att leva mer hållbart! säger Malin Liss Lundeberg, avfallsstrateg och projektledare för Minimeringsmästarna, Dala Vatten och Avfall.

Så går det till

Under ett år får du som deltagare ses på träffar med fem olika teman. Utifrån dessa teman ska deltagarna genomföra olika utmaningar, så som att testa second hand eller laga mat på rester, och samtidigt sprida sina erfarenheter via sociala medier. Poäng delas ut för hur utmaningar är genomförda och hur mycket avfallet minskat.

- En utmaning kan bestå av att laga mat på rester eller bara handla second hand en månad. Poäng delas sedan ut för hur deltagare genomför utmaningar och hur mycket de minskar sitt avfall, berättar Cajsa Hagberg, projektledare på Falu Energi Vatten.

Ansök till Minimeringsmästarna nu!

Blir du sugen på att delta i Minimeringsmästarna? Alla typer av hushåll kan söka - ensamhushåll, familjer, kollektiv eller par, så länge ni bor på någon av de platser som medverkar i projektet. Deltagande kommuner är Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro, Älvdalen

Här kan du läsa mer om Minimeringsmästarna

Loggor på alla deltagande kommuner