Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Idag kärleksbombar vi toaletten!

Kiss, bajs och toapapper. Det är vad som ska spolas ner i våra toaletter och ledningar. Känns det främmande för dig? Då kan det vara värt att ge oss någon minut av din tid. För idag är det Världstoalettdagen. Häng med!

Fira världstoalettdagen med oss på Facebook – tävla om en toaräddare! Länk till annan webbplats.

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som ska uppmärksamma oss alla på hur viktigt det är med toaletter. En tredjedel av världens befolkning saknar faktiskt tillgång till toalett.

I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men många av oss behandlar våra toaletter som sopnedkast. Visst du till exempel att varje år tar vi hand om cirka 49 ton skräp som kommer till våra avloppsreningsverk. Skräp som i många fall ska sorteras i tunnan för brännbart restavfall. Då har vi inte räknat in allt skräp som fastnar i våra pumpstationer, som hjälper oss att skicka avloppsvattnet vidare till reningsverken.

Papper som papper – eller?

Det är ett stort problem att vi spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten. Snus, tamponger, bindor, tops och kondomer är bara några exempel på saker som inte hör hemma i toaletten utan ska sorteras som brännbart restavfall.

Sedan har vi det här med papper. Om vi kan spola ner toapapper, då borde det väl fungera bra att spola ner hushållspapper och våtservetter? Nej, det funkar inte så bra. Titta gärna på vår film om hur olika papper reagerar i vatten:

Skaffa en papperskorg

Så hur får du till en bra sortering i badrummet? Lösningen är enkel – skaffa en papperskorg. I den kan du slänga till exempel brännbart restavfall som är det mest vanliga skräpet i badrum.

Här kommer några exempel på vanliga fulspolningar och hur dessa ska sorteras:

  • Tamponger och bindor – brännbart restavfall
  • Hushållspapper, våtservetter, bomullspads, tops – brännbart restavfall
  • Snus och cigaretter – brännbart restavfall
  • Kondomer – brännbart restavfall
  • Hår – brännbart restavfall
  • Dammråttor – brännbart restavfall
  • Medicinrester – apotek
  • Målarfärg, kemikalier eller lösningsmedel – återvinningscentraler

Så hjälp oss att ta hand om avloppet - spola bara ner kiss, bajs och toapapper, och skaffa en bra sortering i badrummet!