Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Falun - nominerade till Laddguldet 2021

En bild på en elbil och elbilsladdare och texten Laddguldet 2021

Utmärkelsen "Laddguldet" går till den kommun i Sverige som erbjuder de bästa förutsättningarna för elbilar. Elva kommuner är nominerade - Falun är en av dem. Vinnare utses på elbilsmässan eCarExpo i Göteborg den tredje december klockan 15.15.

I fem år har laddguldet delats ut till svenska kommuner. Juryn kommer i år att fokusera på helheten. Bland annat tittar de på antal tillgängliga laddare, hur satsningen ser ut samt hur bra informationsspridning är till privatpersoner och företag. Nytt för i år är att även fastighetsägare ska uppmärksammas för sina insatser kring elektrifiering.

Hård konkurrens

Konkurrensen är hård. I final förutom Falun är även Kramfors, Mölndal, Lund, Haninge, Lysekil, Strömstad, Helsingborg, Järfälla, Uppsala och Göteborg. Alla har sina starka sidor och det är dessutom olika saker det handlar om – allt från konkret utbyggnad av laddstolpar och inköp av fordon, till elbilsstrategiska planer och mål.

Daniel Asplund vid en laddbox installerat åt en bostadsrättförening

Daniel Asplund, produktchef laddinfrastruktur, på Falu Energi & Vatten, hur känns det att ha kommit till final?

– Det är härligt och ger oss bekräftelse på att vi jobbar i rätt riktning. Vi har jobbat med den här satsningen ända sedan 2009 och är väldigt stolta över hur vi gjort det enkelt för Faluborna att köra på el. Att bli nominerad visar att vi på många sätt gjort rätt, säger Daniel.

2019 blev Falun landets tredje bästa elbilskommun. Snart vet vi hur det går för oss i år.

Om "Laddguldet"

Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet med Klimatkommunerna och Power Circle står bakom tävlingen ”Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun”. Syftet är att premiera de kommuner som satsar på omställningen.