Minimeringsmästarna har satt tänderna i nästa tema - Matsvinn

Mat som hälls i kompostpåsen. Kan ätas upp istället så blir det inget matsvinn

Matsvinn är en av de stora klimatbovarna. I svenska hushåll slängs i snitt 37 kilo matsvinn per person och år. Det innebär att den som slänger maten bidrar till onödig klimatpåverkan och ökade avfallsmängder. Samtidigt som du kastar pengar rätt ner i soptunnan. Alltså är det en väldigt bra utmaning är att se över och minska sitt matsvinn.

Minimeringsmästarna i Falun sätter tänderna i andra temat "Matsvinn". Att minska matsvinnet behöver inte vara så krångligt, det är tvärtom ett enkelt sätt att minska din klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar värld. Men vad är egentligen skillnaden mellan matsvinn och matavfall?

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat ätas upp om det hade hanterats annorlunda.

Som till exempel:

  • Mat som blivit för gammal
  • Mat som skrapas av tallrikar
  • Mejeriprodukter i avloppet

Matavfall är den del av maten som vi människor inte kan äta.

Som till exempel:

  • Bananskalet
  • Kaffesumpen
  • Kärnhuset i äpplet

Enkelt att minska ditt matsvinn

Visste du att ett hushåll kan spara mellan 3000 – 6000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn? Som tur är, är det lätt som en plätt att minska ditt matsvinn. Förutom att du gör en insats för miljön så kommer du även att spara pengar.

Planera dina inköp
Till att börja med gäller det att planera dina inköp, kolla igenom skafferiet innan du åker till affären så du inte glömmer bort vad som finns längst in i kylen eller skafferiet.

Förvara maten rätt
När du väl handlat så ska maten förvaras rätt. Många har för hög temperatur i kylskåpet, det ska vara +4 °C, medan -18 °C är lagom i frysen. Livsmedelsverket har massor av bra information om hur maten ska förvaras.

Ta hand om resterna
En tredje sak du kan göra för att minska matsvinnet är att ta hand om dina rester. Frys in, gör matlådor, fruktsallad eller varför inte ha en riktig restfest med massa små rätter. Kika gärna på vår inspirationssida för fler tips om hur du kan minska matsvinnet!

Tävla som digital minimeringsmästare

Kom ihåg att även om du inte är med i den stora tävlingen kan du fortfarande delta som digital minimeringsmästare. Då tävlar du om mindre priser och hjälper till att samla poäng för din kommun. Följ Minimeringsmästarna på Facebook och Instagram för att ta del av alla utmaningar.

Läs mer om att vara en digital minimeringsmästare

Läs mer om Minimeringsmästarna och de olika utmaningarna Länk till annan webbplats.

Faluns deltagande hushåll presenterar sig

Läs mer om andra träffen för Minimeringsmästarna i Faluns