Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Byte av elmätare tar lite längre tid

Väntar du på att få din elmätare bytt? Just nu kan du få vänta lite längre på att få mätaren bytt. Anledningen är komponentbrist hos vår leverantör av elmätare.

Förseningen gäller både mätare som ska bytas i det stora elmätarprojektet och mätare som behöver bytas för att till exempel en tjänst kräver den nya smarta mätaren. .

- Det är det stora elmätarbytesprojektet med mätare i småhus, villor och lägenheter som påverkas av förseningen. Men även de som ska installera solceller, väljer timpris och önskar lastbalansering för att ladda sin elbil kan få vänta lite extra på sin nya mätare. Komponentbristen gör att vi måste spara på de mätare vi har och att vi i första hand byter de mätare som har gått sönder. berättar Pontus Dalgärde, chef på mätvärdestjänster.

Bild på en kille som står ute vid namn Pontus Dalgärde.

– Har vi bara mätare så är våra entreprenörer väldigt effektiva och jobbar snabbt, säger Pontus Dalgärde, chef på mätvärdestjänst.

Många har redan fått ny mätare

Så här långt har ungefär 20 000 mätare i Falu kommun bytts ut och det innebär att cirka 13 000 mätare är kvar att byta. Totalt byter vi cirka 33 000 elmätare i Falu kommun. Anledningen till bytena är nya lagkrav och senast 2025 ska alla elmätare i Sverige vara bytta 2025.

– Har vi bara mätare så är våra entreprenörer väldigt effektiva och jobbar snabbt, säger Pontus. Vi ser fram emot att färdigställa det här stora projektet så snart leveranserna rullar på i större skala igen, säger Pontus Dalgärde.

Utöver elmätare kan det uppstå leveransproblem av vatten och fjärrvärmemätare samt annan kringutrustning men det är ännu inte lika påtagligt, fortsätter Pontus.

När vi kommer igång med elmätarbytesprojektet igen aviserar vi i god tid innan montören kommer till ditt område.

Mer information om vårt stora elmätarbytesprojekt hittar du här.