Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Älskade toalett – imorgon är det din dag!

Bilden visar en illustrerad toalett

Att spola rätt är lätt. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten. Illustration: Svenskt Vatten

Kiss, bajs och toapapper. Det är vad som ska spolas ner i våra toaletter och ledningar. Känns det främmande för dig? Då kan det vara värt att ge oss någon minut av din tid. För imorgon är det Världstoalettdagen!

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som ska lyfter hur viktigt det är med toaletter. En tredjedel av världens befolkning saknar faktiskt tillgång till toalett.

Skräp fastnar i reningsverken

I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men många av oss behandlar våra toaletter som sopnedkast. Visst du till exempel att varje år tar vi hand om cirka 37 ton skräp som kommer till våra reningsverk. Skräp som i många fall ska sorteras i tunnan för brännbart restavfall. Då har vi inte räknat in allt skräp som fastnar i våra pumpstationer, som hjälper oss att skicka avloppsvattnet vidare till reningsverken.

Papper som papper – eller?

Sedan har vi det här med papper. Om vi kan spola ner toapapper, då borde det väl fungera bra att spola ner hushållspapper, tvättlappar och våtservetter? Nej, det fungerar inte så bra. Titta gärna på vår film om hur olika typer av papper reagerar i vatten:

Skaffa en papperskorg

Så hur får du till en bra sortering i badrummet? Lösningen är enkel – skaffa en papperskorg. I den kan du slänga till exempel brännbart restavfall som är det mest vanliga skräpet i badrum.

Några exempel på vanliga fulspolningar och hur dessa ska sorteras:

  • Tamponger och bindor – brännbart restavfall
  • Hushållspapper, våtservetter, bomullspads, tops – brännbart restavfall
  • Snus och cigaretter – brännbart restavfall
  • Kondomer – brännbart restavfall
  • Hår – brännbart restavfall
  • Dammråttor – brännbart restavfall
  • Medicinrester – apotek
  • Målarfärg, kemikalier eller lösningsmedel – återvinningscentraler

Så hjälp oss att ta hand om avloppet - spola bara ner kiss, bajs och toapapper. Och skaffa en bra sortering i badrummet!