Så funkar det - bara kiss, bajs och toapapper hör hemma i toaletten

Svart pedalhink märkt med texten Restavfall placerad på ett kaklat golv i ett badrum, med en toalett och pappershållare i bakgrunden

Vad får egentligen spolas ner i toaletten? Svaret är enkelt: kiss, bajs och toapapper – inget annat. Idag på Världstoalettdagen vill vi uppmärksamma dig på hur enkelt det är att faktiskt spola rätt.

Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen – en officiell FN-dag som lyfter hur viktigt det är med toaletter. Trots att tillgång till sanitet är en mänsklig rättighet lever idag flera miljarder människor i världen utan tillgång till en ordentlig toalett.

I Sverige har vi förmånen att ha moderna toaletter och avancerade system som skyddar vår hälsa och återvinner resurser från avloppet. Men även här ställs vi inför utmaningar. Varje år orsakar föremål som inte hör hemma i avloppet stora och kostsamma problem för reningsverk och pumpstationer.

Våra vanligaste fulspolningar

Många av oss vet att toaletten bara är till för tre saker: kiss, bajs och toalettpapper. Ändå hittar vi ofta andra saker i våra pumpstationer och reningsverk. Några exempel på vanliga fulspolningar är:

  • Hushållspapper, våtservetter, bomullspads, tops
  • Hår
  • Snus och cigaretter
  • Bindor och tamponger

Skräp som egentligen ska sorteras som restavfall.

Lär dig mer med "Så funkar det"

För att göra det ännu enklare att förstå vad som får – och inte får – spolas ner har vi lanserat en utbildningswebb som vi kallar ”Så funkar det”. Där får du bland annat svar på frågorna:

  • Vad händer när något felaktigt spolas ner?
  • Hur fungerar ett reningsverk?
  • Vad kan jag göra för att minska min påverkan?

Besök utbildningswebben och hjälp oss att sprida kunskapen om hur vi kan hålla pumpstationer och reningsverk i toppform. I slutänden hjälper du också till att minska utsläppen i våra sjöar och vattendrag.

Så funkar det - Avloppet Länk till annan webbplats.