Från 2025 - så här ska textilier samlas in i Falun
![](/images/18.32843a8d193901fb04a1bda1/1733900951028/textilinsamling_falun_2025.jpg)
Från och med 1 januari 2025 kommer nya krav på att textilier måste sorteras separat från annat avfall. De nya kraven är ett steg mot en mer cirkulär hantering, där kläder och andra textilier återanvänds och återvinns istället för att brännas. Men här i Falun vill vi gå längre än att bara sortera – vi vill hjälpa dig att tänka hållbart redan innan textilierna blir avfall.
En lång tradition av textilinsamling i Falun
I över ett decennium har vi på Falu Energi & Vatten (FEV) arbetat med att samla in textilier separat, i samarbete med bland annat Human Bridge. Sedan 2019 har vi också utvecklat Återbruket, där hushållstextilier samlas in och skänks vidare eller används på nytt.
Och våra gemensamma insatser har gett resultat! Under perioden 2021–2024 har mängden textilier som slängs som avfall minskat från 300 till 70 ton årligen. Samtidigt har insamlingen av textilier för återbruk och återvinning mer än fördubblats. I år räknar vi med att samla in hela 270 ton från insamlingsboxarna i kommunen.
Men vi vill bli ännu bättre – vårt mål är att Falun ska bli en förebild för hållbar textilhantering i Sverige.
![](/images/18.32843a8d193901fb04a1c037/1733903678951/insamlade_textilier_falun_fev.se.jpg)
Hur påverkar de nya kraven dig?
De nya kraven kräver att alla, från hushåll till företag, sorterar textilier separat. Textilinsamling omfattar allt från kläder och skor till lakan och gardiner – både hela och trasiga plagg.
För dig som bor i Falun innebär det att du kan använda våra insamlingsboxar, som finns på återvinningscentralerna och på flera andra platser i kommunen. Klädtextilier och accessoarer ska läggas i en plastpåse, knytas ihop och placeras i insamlingsbehållaren. På så sätt skyddas materialen och hanteringen blir enklare.
Producentansvar – en viktig del av lösningen
För att skapa en verkligt cirkulär ekonomi är det inte bara konsumenterna som behöver ta ansvar – även producenterna måste göra sin del.
- Vi i avfallsbranschen vill gärna se ett producentansvar som innebär att de som producerar och säljer kläder också tar ansvar för återanvändning och materialåtervinning av sina produkter. De bör dessutom stå för hela kostnaden för den processen, säger Cajsa Hagberg, Utvecklingsledare Återbruk.
Ett producentansvar skulle inte bara minska avfallet utan också skapa incitament för företag att tillverka mer hållbara och återvinningsbara textilier. På FEV hoppas man att sådana regler snart blir verklighet, då det skulle göra stor skillnad för både klimatet och resurshanteringen.
Återbruk – det bästa valet för klimatet
Visst, textilåtervinning är bra, men det bästa för miljön är att minska konsumtionen och förlänga livslängden på kläderna du redan har. Här är några tips:
- Köp medvetet: Välj plagg av god kvalitet och köp bara det du verkligen behöver.
- Laga och vårda: Små hål och trasiga dragkedjor kan enkelt fixas – antingen hemma eller hos en lokal skräddare.
- Ge vidare: Trött på ett plagg? Sälj eller ge bort det! Deltag i lokala initiativ som klädbytardagar eller det populära konceptet "Vandrande kassen".
- Att lämna in textilier för återbruk och återvinning är viktigt, men det allra bästa för klimatet är att vi använder våra kläder så länge som möjligt, säger Cajsa Hagberg, Utvecklingsledare Återbruk på FEV.
Vad händer med textilierna efter insamlingen?
Textilierna som samlas in hos oss går vidare till Human Bridge, som sorterar dem på stora anläggningar. Hela plagg säljs till second-hand-butiker, medan trasiga textilier återvinns till nya material.
- De nya kraven är ett viktigt steg mot en cirkulär ekonomi, men vi hoppas också att den inspirerar Faluborna att tänka till kring sina konsumtionsvanor. Tillsammans kan vi minska både avfall och klimatpåverkan, avslutar Cajsa Hagberg.