Så funkar ett avloppsreningsverk

Spillvatten är allt du spolar ut i avloppet via handfatet, diskmaskinen, toaletten eller duschen och leds vidare till något av våra åtta avloppsreningsverk. Länk till annan webbplats.Följ med Putte och Cajsa på en rundvandring av Främbys avloppsreningsverk.

Avloppsreningsverkets olika steg

Även om reningsstegen nedan är effektiva så kan inte reningsverket rena alla kemikalier. Men vi kan påverka vad som följer med avloppet ut i våra sjöar både hemma, på jobbet och i skolan. När vi diskar, tvättar och städar kan vi genom att välja miljömärkta rengöringsmedel och minska mängden fosfater, fett och kemikalier som hamnar i avloppsvattnet.

Vattnets kretslopp

1. Hemmet

Allt vatten som du spolar ut i avloppet via handfatet, diskmaskinen, toaletten eller duschen leds vidare till avloppsreningsverket och kallas för spillvatten.

2. Pumpstationer

För att spillvattnet ska kunna ta sig hela vägen till reningsverket behövs pumpar som hjälper till att leda vattnet vidare. Det är därför extra viktigt att det inte spolas ner annat än kiss, bajs och toalettpapper. Våtservetter, pappershanddukar och annat skräp kan orsaka stopp i pumparna.

3. Mekanisk rening

När spillvattnet kommer till reningsverket passerar det först ett rensningsgaller där skräp som aldrig borde ha spolats ner i avloppet fastnar. Skräpet tar vi hand om och skickar till förbränning.

Efter rensningsgallret kommer vattnet till en bassäng som kallas för sandfång. Här sjunker sand till botten och tas bort från vattnet med hjälp av en matarskruv som matar ut sanden till en behållare. Sanden återanvänds som fyllnadsmaterial.

4. Kemisk rening

I den kemiska reningen tillsätts en kemikalie innan spillvattnet åker ut i det som kallas försedimenteringen. Kemikalien bildar klumpar med partiklar som sjunker till botten och bildar slam. Slammet samlas in med skrapor och går till vår rötgaskammare.

5. Biologisk rening

I det biologiska reningssteget tillsätts slam från andra bassänger för att tillföra viktiga bakterier och mikroorganismer. Bakterierna behöver syre som pumpas in i bassängerna, då blir bakterierna aktiva och börjar äta partiklar och ämnen som finns i bland annat bajs, kiss och miljömärkta tvättmedel.

6. Slutsedimentering

Efter den biologiska reningen förs vattnet vidare till slutsedimenteringen. Här sjunker bakterier och partiklar som finns kvar i vattnet till botten. En del av slammet skickas tillbaka till biologiska reningssteget och resten skickas vidare till rötgaskammaren.

7. Sandfilter

Sandfiltrering är det sista reningssteget i reningsprocessen. Vattnet rinner igenom sanden där partiklar fastnar och vattnet rinner sedan vidare på botten av bassängen.

Nu är vattnet så rent att vi kan skicka ut det i närmaste sjö.

8. Rötgaskammare

Innan slammet når rötkammaren avvattnas slammet för att det ska bli tjockare. Slammet rötas i cirka 2 veckor och bildar biogas. Gasen transporteras sedan till en tank eller gasklocka som det också kallas.

9. Centrifug

När man inte kan utvinna mer gas ifrån slammet så transporteras det in i en centrifug. Partiklar som är tyngre än vatten blir tryckta ut mot cylinderväggarna i centrifugen. Vattnet samlas närmare centrum av trumman och leds ut via ett utloppsrör tillbaka till början av reningsstegen. Partiklarna (slammet) som nu är mycket torrare transporteras vidare till slamsilon.

10. Slamsilo

Här lagras urvattnat slam som sedan transporteras via lastbilar till återvinningcentralen. Slam kan till exempel användas som jordförbättringsmedel inom jordbruket eller täckmassa på deponier.

11. Biogaspanna

Gasen eldas i en panna som hettar upp vatten som går ut i fjärrvärmeledningen och värmer upp byggnader och hushåll. Sedan skickas avsvalnat vatten tillbaka till pannan där vattnet värms upp igen.

Toaletten

Det kan vara bra att veta mer om hur toaletten fungerar och vad du inte bör spola ner.

Läs mer om toaletten och vad du inte bör spola ner

Kommunalt vatten och avlopp

Kommunalt vatten och avlopp brukar man använda som begrepp för att beskriva när kommunen är ansvarig för vattnet. Alternativet är att ha enskilt vatten och avlopp, dvs att man ansvarar själv och har till exempel egen brunn för dricksvatten och även eget avlopp.

Följ med Putte ner i det kommunala avloppet:

Sumpen

Nej till fett!

En stor orsak till stopp i avloppsledningarna är fett. Det beror på att när fettet kommer ner i ledningen stelnar det och bildar fettproppar. I värsta fall kan ett stopp leda till översvämning hos dig eller din granne. Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper. Släng sedan pappret i soporna som matavfall.

Mekanisk rening

Kemisk rening

Biologisk rening

Slamrötning

Sluta fulspola

Avloppsfakta

I ett reningsverk tar det ca 10-24 timmar att rena avloppsvattnet.Totalt renas 1,5 miljarder kubikmeter avloppsvatten varje år. Det motsvarar lika mycket vatten som skulle behövas för att fylla 3 000 Globen.

Fakta från Svenskt Vatten