Hur funkar ett vattenreningsverk?

Hur renas vattnet innan det kommer till kranen eller duschen? Följ med Putte och Cajsa på en rundvandring på vårt största vattenverk som ligger utanför Borlänge.

Vattenreningsverkets olika steg

Vattnets kretslopp

1. Råvattenpump med filter

Vi använder oss av djupborrade brunnar som har en vattenpump nere på grundvattennivå. Pumpen har ett filter runt sig för att inte större partiklar ska skada pumpen eller följa med vattnet upp ur brunnen.

2. Brunnshus

För att skydda brunnen så är ett litet hus placerat ovanför brunnen.

3. Luftare

Vattnet passerar en stor behållare där luft pumpas in och renar vattnet med hjälp av bollar som gör att ämnen som järn och mangan frigörs.

4. Sandfilter

Vattnet passerar en stor behållare fylld med sand där järn och mangan fastnar på ytan.
Sandfiltren rengörs sedan genom att man spolar vatten från andra hållet så att järn och mangan som samlats på sandytan spolas ut i naturen igen.

5. Lågreservoar

Lågreservoaren används som ett mellanlager .

6. Renvattenpump

Pumparna skickar vattnet från reningsverket vidare till nästa reningssteg som är UV-filter.

7. UV-filter

UV-filter innehåller ljuskällor som ger ifrån sig UV-strålning som oskadlig gör eventuella mikroorganismer som finns i vattnet. Exempel på mikroorganismer i vatten är: bakterier, virus, encelliga djur (protozoer/parasiter), svampar och alger.

8. Dricksvattenpump

Eftersom ledningarna för vattnet är långa och på olika höjd sig så behövs dricksvattenpumpar för vattnet ska kunna transporteras hela vägen hem till kranarna.

9. Högreservoar

Höreservoar kan vara ett vattentorn eller ett bergrum som är på hög höjd. Högreservoarens uppgift är att se till att det kommer vatten ur alla kranar i alla hus när användningen ökar. Reservoaren gör också så att det är ett jämnt tryck av vatten i vattenledningarna och i din vattenkran.

10. Vatten hem till dig

Dricksvattnet som transporteras till ditt hus är kallt. För att du ska få varmt vatten när du duschar, diskar eller tvättar dig så värms det kalla tappvattnet upp i huset med exempelvis en varmvattenberedare, värmepump eller vedpanna.

Spara vatten

Den allra största delen, hela 97 procent, av jordens vatten är saltvatten, som vi inte kan dricka. Vi kan bara dricka sötvatten.

Läs mer om hur du kan spara på dricksvatten

Att fundera på

  • Brukar du köpa vatten på flaska? Vad skulle det innebära för dig om du inte gjorde det? Vad skulle det innebära för vår miljö?
  • Låter du vattnet rinna för att det ska bli riktigt kallt? Vad skulle du kunna göra med det vattnet som bara rinner rakt ner i avloppet?

pH-värde

Sandfilter

Vattentorn