Joakim utvecklar ett hållbart IT-landskap

Bilden visar en man inne i ett serverrum

På dagarna utvecklar han tekniska lösningar i vårt IT-landskap. På den lediga tiden reser han gärna till maffiga berg.

Möt vår IT-ingenjör Joakim!

IT-landskap… det låter lite fluffigt. Vad jobbar du med?

- Som IT-ingenjör jobbar jag med drift och utveckling av IT-system. Idag är de flesta processer i en organisation beroende av ett eller flera IT-system. I princip all verksamhet och all verksamhetsutveckling har på ett eller annat sätt beröringspunkter med något eller flera IT-system.

- Jag jobbar till exempel med en del systemteknikeruppdrag, drift av IT-miljön, systemintegrationer, uppdatering av IT-arkitektur, införandeprojekt av nya system och fokus på applikationsdrift servermiljö. Listan kan göras längre, men det är några områden.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

- Vi har flextid mellan 07.00-09.00 på morgonen och jag brukar starta dagen tidigt. Jag är en morgonmänniska.
- Dagen börjar med att jag ser över IT-miljön via våra övervakningssystem och tar hand om eventuella problem, läser mejlen och databasloggar. Om det har kommit in något från våra användare som är akut, hjälper jag till att ta hand om det. I övrigt styrs min dag av vad som planerats sedan tidigare, antingen via enskilt arbete eller i projektform med både digitala och fysiska möten.

Jag tänkte att vi skulle spräcka en myt. Vad säger du om att IT är ett asocialt jobb där man mest sitter och ugglar bakom en skärm?

- Då säger jag att det är ett väldigt socialt jobb som kräver att du kan kommunicera med dina kollegor. Du behöver kunna förstå verksamhetens önskemål och krav för att kunna bygga en teknisk IT-lösning och det kräver dialog.

Vad lockade dig till energibranschen?

- Variationen i arbetet med olika tillämpningar och lösningar. Ena dagen är det styrsystem för fjärrvärmen som är aktuellt, andra dagen är det systemlösning för våra sopbilar och körturer för sopbilar varvat med integrationer och hårdvara konfiguration. Vi har en väldigt bred verksamhet, så en dag är sällan den andra lik.

Vad gör Falu Energi & Vatten till en bra arbetsgivare?

- För mig är det världens enklaste sak att motivera mig att gå till jobbet varje dag. Vi leverera ju hela infrastrukturen till kommunen jag bor i. Vi finns i alla hem och att jag får vara en del av det gör det väldigt lätt att motivera sig till varför man ska gå till jobbet. Du ledsnar inte på jobbet och du är beredd att ge från hjärtat.

IT-utmaningar som kommer – hur ser det ut för oss?

- Vi står inför några teknikbyten inom server och integrationsplattform. Det leder till intressanta tekniska problemställningar med tillhörande utmaningar. Det kan handla om allt från databaslösning, webb, molnlösningar till integrationer i Biztalk. Det innebär i sin tur utmaningar rent säkerhetsmässigt med switchar och brandväggar. Vi ska också sköta om och konfigurera dessa över tid.

Du har jobbat hos i många år, snart 10 år. Vad är du mest stolt över i din FEV-karriär?

- Jag har inget specifikt minne, utan det handlar nog mer om engagemanget som finns inom företaget. Jag tycker till exempel att vi har en hög leveranskapacitet och uthållighet på IT-avdelningen. Det finns ett stort hjärta för verksamheten och vi vill göra ett bra jobb. Det är jag stolt över.

Bilden visar en man med klätterutrustning på en bergvägg
Joakim på ett av sina många klätteräventyr...
Bilden visar en man med klätterutrustning vid kanten på en bergvägg
Här har han klättrat en led i Lofoten.
Bilden visar fler tält upppställda intill varandra i ett bergsområde och i bakgrunden syns höga bergtoppar
På den här bilden är han i Kanada och Bugaboo Provincial Park. På bilden syns baslägret Applebee.

Hur gör du för att få en bra balans mellan jobb och fritid?

- Planerar.
- Jag tycker om att göra längre resor runt jorden och klättra på platser där klimatet har varit avgörande för när jag kan resa i väg. Kanske inte alltid under given semesterperiod. Då har jag fått planera in mitt arbete med kollegor för att göra det möjligt att resa under sådana perioder och hittills har det fungerat utmärkt.

Några korta

  • Namn: Joakim Neander
  • Ålder: 59
  • Roll: IT-ingenjör
  • Utbildning: Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
  • Intressen: Allt inom alpint som utförsåkning, längdskidåkning, klättring, skridskor och fjällturer även vintertid, resor, surfa.
  • Tittar på: Film – gärna dokumentära filmer.
  • Smultronställe i Falu kommun: 60.8328501299506, 16.05765114495095: Jag har jagat där i många år och det är oerhört vackert. Speciellt på våren när det är stenhård skare och snön lyser. Det finns vindskydd, grillplats med ved och grillgaller. Tips! Åk upp till ”vindsnurrorna” och få en magisk sikt över Dalarna!
  • Länk till koordinaterna: https://goo.gl/maps/R9RMwBgQ48EzpDdS9 Länk till annan webbplats.