Inget fett i avloppet

En stor orsak till stopp i avloppsledningarna är fett. Det beror på att när fettet kommer ner i ledningen stelnar det och bildar fettproppar. I värsta fall kan ett stopp leda till översvämning hos dig eller din granne.

Fett som spolas ner i avloppet har blivit ett allt större problem, till en allt större kostnad. Men tillsammans kan vi undvika stoppen. Vi har samlat några tips för hur du enkelt kan undvika fett i avloppet.

Ta hand om stekfett

Stekpannor och kastruller som innehåller stekfett ska torkas ur med hushållspapper. Släng sedan pappret i soporna som matavfall.

Ta hand om flytande matfett

Häll använt, avsvalnat flytande matfett i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork. Lägg den sedan i brännbart avfall. Det här kan du till exempel hälla i flaskan:

  • Frityrolja, solrosolja, rapsolja, olivolja och annan matolja
  • Dressing
  • Oljan från soltorkade tomater, fetaost, vitlök och liknande
  • Grillmarinad
  • Olivspad
Bilden visar en hand som håller i en miljötratt och häller i olja från en stekpanna.

Vill du göra det ännu enklare ska du använda vår miljötratt. Ta en petflaska, skruva på vår miljötratt och häll fettet i tratten. Enkelt och utan spill.

Bilden visar en hand som kastar en pet-flaska fylld med olja i sopkorgen.

När flaskan är full tar du bort tratten, skruvar på en vanlig kork och lägger flaska i brännbart restavfall.

Tratten är gratis och finns att hämta på alla våra återvinningscentraler. Här kan du se centralernas öppettider.

Fettavskiljare

En fettavskiljare samlar upp det fett som rinner ut i avloppet i en särskild behållare. Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska installera fettavskiljare, för att undvika att fettet kommer ut i avloppsledningarna. Läs mer om vad som gäller för fettavskiljare.

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.