Inget fett i avloppet

En stor orsak till stopp i avloppsledningarna är fett. Det beror på att när fettet kommer ner i ledningen stelnar det och bildar fettproppar. I värsta fall kan ett stopp leda till översvämning hos dig eller din granne.

Fett som spolas ner i avloppet har blivit ett allt större problem, till en allt större kostnad. Men tillsammans kan vi undvika stoppen. Vi har samlat några tips för hur du enkelt kan undvika fett i avloppet.

Ta hand om stekfett

Stekpannor och kastruller som innehåller stekfett ska torkas ur med hushållspapper. Släng sedan pappret i soporna som matavfall.

Ta hand om flytande matfett

Häll använt, avsvalnat flytande matfett i en förpackning av plast, glas eller metall. Dessa tas med till någon av våra tre återvinningscentraler i Falun, Svärdsjö och Bjursås. Där finns särskilda behållare för flytande matfett intill entrén till Farligt avfall. Fettet måste hällas i förpackningar av plast, glas eller metall då återvinnaren inte kan hantera andra pappersmaterial.

Det här kan du till exempel hälla i flaskan:

  • Frityrolja, solrosolja, rapsolja, olivolja och annan matolja
  • Dressing
  • Oljan från soltorkade tomater, fetaost, vitlök och liknande
  • Grillmarinad
  • Olivspad
Bilden visar en hand som håller i en miljötratt och häller i olja från en stekpanna.

Vill du göra det ännu enklare ska du använda vår miljötratt. Ta en petflaska, skruva på vår miljötratt och häll fettet i tratten. Enkelt och utan spill.

Bilden visar en hand som kastar en pet-flaska fylld med olja i sopkorgen.

När flaskan är full tar du bort tratten, skruvar på en vanlig kork och tar med dig flaskan till din återvinningscentral.

Tratten är gratis och finns att hämta på alla våra återvinningscentraler. Här kan du se centralernas öppettider.

Fettavskiljare

En fettavskiljare samlar upp det fett som rinner ut i avloppet i en särskild behållare. Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska installera fettavskiljare, för att undvika att fettet kommer ut i avloppsledningarna. Läs mer om vad som gäller för fettavskiljare.

Frågor och kontakt

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.