Kalk i vatten

Bilden visar en vattenkran med kalkbeläggning

Kalkbeläggningar uppstår när vattnet är mineralrikt och innehåller mycket kalcium och magnesium. Beläggningarna är en reaktion som uppstår när mineralerna kommer i kontakt med varmt vatten.

Flera av våra vattenverk levererar ett mineralrikt och medelhårt vatten, bland annat Lennhedens vattenverk. Ett hårdare vatten kan ge kalkbeläggningar på olika ytor.

Mer information om vattnets hårdhet i Falu kommun.

Städa bort fläckarna

Vårt bästa tips för att mota bort kalkfläckar är ättika. Blanda en del ättika (24 %) med tre delar vatten och använd det sedan som rengöringsmedel.

Om du har problem med kalkbeläggningar i dina apparater, börja med att titta på vad tillverkarna rekommenderar. Du behöver kanske avkalka oftare. Några exempel på hur du kan avkalka med ättiklösning:

Kaffebryggare & vattenkokare: Häll 1 dl ättika (24 %) och 6 dl vatten i bryggaren/kokaren. Kör igenom hälften av blandningen (vattenkokaren kör du utan stopp) och stäng av. Vänta 10 minuter. Starta bryggaren/kokaren igen och kör igenom resten. Brygg/koka igenom med rent vatten 3–4 gånger för att få bort all ättikssmak.

Tvättmaskin: Häll cirka 3 dl ättika i tvättmedelsfacket. Kör sedan maskinen på 60–90 grader.

Rostfria ytor, tvättställ i porslin & duschvägg: Doppa en trasa i ättikslösningen och
torka ytorna. Vänta en halvtimme och torka bort med enbart vatten. Du kan även spraya på lösningen.

Vanliga frågor om kalk:

Vad är det för vita beläggningar på mitt porslin och diskbänken?

Vita beläggningar på till exempel diskgods och sanitetsporslin orsakas av utfällningar av kalcium (Ca). Kalcium finns naturligt i löst form i allt dricksvatten. Halterna varierar dock från en råvattentäkt till en annan. När vatten avdunstar från ytor sker en utfällning av löst kalcium i form av vita beläggningar. Hur mycket som fälls ut beror på vattnets hårdhet. Beläggningarna kan dock enkelt tas bort med hjälp av en svag syra, till exempel ättika eller citronsyra.

Är kalk farligt för kroppen?

Kalk är inte skadligt för kroppen, utan tvärtom nyttigt. Genom att dricka kranvatten får du i dig många livsnödvändiga ämnen, bland annat kalcium.

Kan jag göra något för att minska kalkhalten i vattnet?

Undvik onödigt hög temperatur i varmvattenberedaren. Har du egen varmvattenberedare är det bra att känna till att det är när vattnet hettas upp som kalkutfällningen sker. Temperaturen ska inte vara onödigt varmt, cirka 65 grader är lagom. Varmare temperatur ökar kalkutfällningen. Det finns även anläggningar som man kan installera i sin fastighet för att minska kalkhalten. Kontakta en VVS-installatör för mer information.

Kommer ni att göra något åt problemet med kalk i vattnet?

Nej, i dagsläget kommer vi inte att göra något åt det. Upplever man att kalkutfällningarna är ett stort problem kan fastighetsägaren själv installera en avhärdare i den egna fastigheten. Kontakta en VVS-installatör för mer information.