Mjukt eller hårt vatten

En man fyller tvättmaskin med kläder

Det är bra att känna till vattnets hårdhet när du ska tvätta eller diska. Ditt vatten har olika egenskaper beroende på om det är mjukt eller hårt.

Det är vattnets innehåll av kalcium och magnesium som avgör hårdhetsgraden. På förpackningen till disk- och tvättmedlet står det ofta hur mycket du ska dosera beroende på hårdheten.

Hårdhetsgrad

Om ditt vatten är mjukt eller hårt varierar beroende på var du bor i kommunen. Vattnets hårdhet mäts i tyska grader (°dH) och anges enligt nedan:

  • Mycket mjukt: 0-2 °dH
  • Mjukt: 2-5 °dH
  • Medelhårt: 5-10 °dH
  • Hårt: 10-20 °dH
  • Mycket hårt: 20- °dH
Vattenhårdhet i våra vattenverk, Falu kommun

Vattenverk

Hårdhet

°dH

Lennheden/Tjärna (försörjer Falun, Sundborn, Danholn, Toftbyn, Karlsbyheden och Grycksbo)

Medelhårt

7,3

Årboheden (försörjer Bjursås och Sågmyra)

Mjukt

4,4

Svärdsjö (försörjer Svärdsjö och Linghed)

Medelhårt

5,2

Enviken

Mjukt

2,6

Vika

Medelhårt

7,2

Vika Strand

Medelhårt

7,1

Aspeboda

Medelhårt

6,8

Kalk i vatten

Kalkbeläggningar uppstår när vattnet är mineralrikt och innehåller mycket kalcium och magnesium. Beläggningarna uppstår främst när du använder varmt vatten.

Flera av våra vattenverk levererar ett mineralrikt och medelhårt vatten, bland annat Lennhedens vattenverk.

Städa bort fläckarna

Vårt tips för att mota bort kalkfläckar är ättika. Blanda en del ättika (24 %) med tre delar vatten samt några droppar diskmedel. Häll blandningen i en blomspruta och använd på fläckade ytor. Blandningen fungerar även utmärkt som fönsterputs.

Glasytor: Om du har fläckar på glasytor som fönster, duschvägg:

  • blöt ned ytan
  • skrapa rent med "hällskrapa"
  • putsa rent med ättikslösningen
  • torka torrt med en mikrofiberduk

Rostfria ytor, tvättställ i porslin: Spraya ättikslösningen på ytan och låt det verka en stund. Gnugga rent och torka torrt med en mikrofiberduk. Vid kraftigare beläggningar blöt ner en trasa med blandningen, lägg på fläckarna och låt verka några timmar eller över natten. Ju mer utfällningar desto längre tid. Du kan behöva skrubba bort de sista resterna.

Många tycker att citronsyra fungerar bra. Blanda vatten och citronsyra i en sprayflaska. Använd på samma sätt som ovan.

Använd inte ättika eller citronsyra på marmor.

Avkalka dina apparater

Om du har problem med kalkbeläggningar i dina apparater, börja med att titta på vad tillverkarna rekommenderar. Du behöver kanske ställa in maskinen eller avkalka oftare. Några exempel på hur du kan avkalka med ättiklösning:

Kaffebryggare & vattenkokare: Häll 1 dl ättika (24 %) och 6 dl vatten i bryggaren/kokaren. Kör igenom hälften av blandningen (vattenkokaren kör du utan stopp) och stäng av. Vänta 10 minuter. Starta bryggaren/kokaren igen och kör igenom resten. Brygg/koka igenom med rent vatten 3–4 gånger för att få bort all ättikssmak.

Tvättmaskin: Häll cirka 3 dl ättika i tvättmedelsfacket. Kör sedan maskinen på 60–90 grader.

Vanliga frågor om kalk:

Vad är det för vita beläggningar på mitt porslin och diskbänken?

Vita beläggningar på till exempel diskgods och sanitetsporslin orsakas av utfällningar av kalcium (Ca). Kalcium finns naturligt i löst form i allt dricksvatten. Halterna varierar dock från en råvattentäkt till en annan. När vatten avdunstar från ytor sker en utfällning av kalcium i form av vita beläggningar. Hur mycket som fälls ut beror på vattnets hårdhet. Beläggningarna kan tas bort med hjälp av en svag syra, till exempel ättika eller citronsyra.

Är kalk farligt för kroppen?

Kalk är inte skadligt för kroppen, utan tvärtom nyttigt. Genom att dricka kranvatten får du i dig många livsnödvändiga ämnen, bland annat kalcium.

Kan jag göra något för att minska kalkhalten i vattnet?

Kalken fäller främst ut i varmt vatten och ju varmare vatten desto mer kalkutfällning:

  • Undvik onödigt hög temperatur i varmvatten­beredaren. Har du egen varmvattenberedare är det bra att känna till att det är när vattnet hettas upp som kalkutfällningen sker. Temperaturen ska inte vara onödigt varmt, cirka 65 grader är lagom. Varmare temperatur ökar kalkutfällningen. Det finns även anläggningar som man kan installera i sin fastighet för att minska kalkhalten. Kontakta en VVS-installatör för mer information.
  • När du duschar, avsluta med att spola av duschen med kallt vatten.

Kommer ni att göra något åt problemet med kalk i vattnet?

Nej, i dagsläget kommer vi inte att göra något åt det. Om du upplever att kalkutfällningarna är ett stort problem kan du som fastighetsägare installera en avhärdare. Kontakta en VVS-installatör för mer information.

Vad kan jag använda för att ta bort kalkfläckar?

Ett miljövänligt tips för att ta bort kalkutfällningar är ättika. Blanda en del ättika (24 %) med tre delar vatten samt några droppar diskmedel. Häll blandningen i en blomspruta och använd på fläckade ytor. Blandningen fungerar även utmärkt som fönsterputs.

Om du har fläckar på glasytor som fönster, duschvägg:

  • blöt ned ytan
  • skrapa rent med "hällskrapa"
  • putsa rent med rengöringsmedlet
  • torka torrt med en mikrofiberduk

Varför ser vattnet vitt ut när det kommer ur kranen?

Det är luftbubblor i vattnet. De kan bildas då vattnet tappas ur ledningen och trycket sjunker i ledningen, eller genom att luft blandas in i vattenstrålen i kranen. Nya kranar har ofta försetts med luftinblandare för att vattenförbrukningen ska minska. Om man fyller ett glas med vatten och låter det stå någon minut flyter luftblåsorna upp till ytan och vattnet blir åter klart.

Varför blir det ibland en "mjölkaktig hinna" på glas som diskas i diskmaskin?

Det som kan hända är att diskmedlet tillsammans med temperaturen påverkar glasen så att de får en mjölkaktig hinna. För att undvika det kan man använda ett speciellt glasprogram som bör finnas på en diskmaskin. 

Glasprogrammet har en något lägre temperatur. Vidare bör glas alltid ställas i den övre korgen i diskmaskinen, där temperaturen är något lägre. Det är också viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna för diskmedlet. Överdosera inte. Doseringsanvisningarna är anpassade efter vattnets hårdhet. Läs mer om vattnets hårdhet.

Att följa doseringsanvisningarna är också viktigt ur miljösynpunkt. Ett tips är att välja ett diskmedel som är miljömärkt.