Använd vattnet hållbart

På en balkong står en flicka med ett glas. Någon står intill och häller klart vatten från en karaff i glaset.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och vi är många som ska dela på det. När vi är många som använder vatten samtidigt blir det en högre belastning på våra vatten- och avloppssystem. Här får du smarta tips och fakta om vattenanvändning.

I Sverige använder vi över 140 liter vatten per person och dygn. Tillsammans kan vi spara många, många liter, för en mer hållbar vattenanvändning.

Häng på!

Spara vatten under sommaren

Sommaren är den tid på året när vi använder extra mycket vatten. Här får du några enkla spartips:

Trädgården

Samla regn!

Växter gillar regn. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

Tid för vatten!

Genom att vattna smart sparar du på vatten. Du som har trädgård kan ställa ut en vattentunna och samla regnvatten, istället för att vattna med vårt viktiga dricksvatten.

Vattna vettigt!

En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut. Det blir mer än 150 liter vatten på bara 20 minuter. Vattna med kanna istället, gärna med regnvatten.

Plantera klokt!

Det är inte bara människan som dricker vatten. Växter dricker också. På sommaren när växterna är som mest törstiga och värmen gör att regn snabbt avdunstar, fylls inte våra vattenreserver på lika snabbt. Därför är det bättre att göra större trädgårdsarbeten som att plantera häck och så gräsmatta framåt hösten.

Bilden visar en kvinna som står på knä i ett trädgårdsland

Så smart!

Sensommar och höst är den rätta tiden att plantera häck och så gräs på. Nu är solen inte lika het, och det krävs mindre vatten för att få en bra grund till nästa års gräsmatta.

Bilden visar en hand som kastar ut frön på jorden

Hushållet

Drick vatten!

Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

Poolen

Täck över

Att fylla poolen med dricksvatten är en ofattbar lyx och en omöjlighet på många håll i världen. Du som har pool kan spara mycket energi genom att täcka över den. Det minskar avdunstningen kraftigt vilket gör att du inte behöver fylla på nytt vatten lika ofta.

Här kan du läsa mer om vad som gäller när du ska fylla poolen eller spabadet med allmänt dricksvatten:

Pool och spabad

Bilden visar en man som täcker över en pool

Spara vatten under hela året

Njut av vattnet, med respekt! Släck törsten, laga mat, tvätta, duscha. Vatten betyder så mycket för oss alla och vi måste ta hand om vår livsviktiga naturresurs – tillsammans. Här får du några enkla spartips:

Hushållet

Diska snyggt!

Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker. Då är du med och sparar på vattnet.

Kolla kranen!

På en månad kan en droppande kran läcka vatten motsvarande 11 badkar. Laga din kran så sparar du på vår allra viktigaste naturresurs.

Tvätta smart!

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.

Borsta tänderna!

Genom att stänga av kranen när du borstar tänderna kan du spara många, många liter varje dag.

Ta en dusch!

Stäng av kranen när du tvålar in dig. Då kan du spara runt 50 liter vatten.

Vattenfakta

Vårt fantastiska vatten är ett evigt kretslopp. Vattenånga stiger uppåt, kyls av, bildar moln, ger nederbörd. Regn, snö och tö fyller på våra sjöar, älvar och grundvatten. Men klimatutmaningarna påverkar oss alla, inte minst vattnet. Det ska räcka både nu och i framtiden. Använd det klokt!

Din förbrukning

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Om du stänger av kranen när du borstar tänderna och rakar dig samt väljer dusch istället för bad, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Droppande kran

Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Tandborstning

Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. Ett hushåll på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Dusch istället för badkar

Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar på det allra viktigaste vi har – vårt rena, friska vatten.

Mer information