- Startsida
- Återvinning
- Slamtömning och latrin
Slamtömning och latrin
Att tömma din brunn eller tank är mycket viktigt för dig med enskilt avlopp. Hjälp oss göra vårt tunga arbete lite lättare. Här får du tips och information som gör det lite lättare vid tömning. Avgifter hittar du längst ner på sidan.
I normala fall räcker det med den regelbundna tömning som vi gör av kommunens alla enskilda avlopp en till två gånger per år.
När kommer slambilen?
Du som är kund med slamtömning är tilldelad en viss vecka för tömning.
Om du har rätt telefonnummer registrerat hos oss, kommer du att få ett sms när det är dags för slamtömning.
Läs mer om sms vid slamtömning
Vi behöver ta oss fram - året om
En slambil väger cirka 26 ton och kräver en bred väg (3,5 meter + 1 meter på vardera sida) med god bärighet samt fri höjd på minst 4,5 meter. Gräs eller jord räknas inte som godkänt underlag.
Tänk också på att snöröja och halkbekämpa under vintern. Skotta från vägen och fram till brunnen/tanken, samt runt och på locket. Chauffören behöver även ha tillgång till kod eller nycklar för att låsa upp stängda bommar. Om brunnen eller tanken är svår att hitta, vill vi att du märker ut den med en pinne eller flagga. Det är inte säkert att det alltid är samma chaufför som kör slambilen.
Slambilen behöver ha plats att komma till och från tömningsstället utan att behöva backa annat än vid vändning.
Lätt brunnslock av plast
Brunnslocket bör vara av ett lätt material, till exempel plast, glasfiber eller plåt så det går lätt att lyfta eller dra åt sidan med ett handtag. Det gör att endast en person behövs för att kunna öppna det. Dragkraften som krävs för att dra undan brunnslocket får inte överstiga 300 N, vilket innebär att locket inte får väga mer än 25 kilo. Ska brunnslocket lyftas bort får det inte väga mer än 15 kilo enligt Arbetsmiljöverket. Betonglock överstigande en diameter på 75 centimeter bör undvikas. Tänk också på att locket ska vara barnsäkert.
Hjälp till att hålla området kring brunnen fritt från sådant som försvårar slangdragningen. Ta bort eventuella prydnadsväxter, krukor och trädgårdstomtar från locket innan tömning. Röj också bort växtlighet runt brunnen eller tanken.
Slangdragning max 10 meter
Att dra ut slangen från bilen är ett tungt arbete för vår chaufför. Maxavståndet för slangdragning är 10 meter (det kan förekomma undantag på 20 meter på äldre tomter).
Vid nybyggnation är det viktigt att du planerar rätt från början och anlägger brunnen eller tanken nära platsen där slambilen ska stå, helst mindre än 10 meter.
Hjälp även till att hålla fritt från stubbar, murar och staket och annat som försvårar slangdragningen.
Vanliga frågor
Latrin
Latrintömningsdagar sommar
För dig som endast har tömning på sommaren börjar sommarperioden vecka 23 eller 24, beroende på om du har hämtning udda eller jämn vecka. Sista sophämtning sker under vecka 35 eller 36 beroende på om du har hämtning udda eller jämn vecka.
Du som inte beställt regelbunden tömning
Du kan köpa en latrintunna för 250 kr på Falu återvinningscentral. När du sedan lämnar fylld tunna behöver du inte betala. Du betalar alltså behandlingsavgiften i förväg när du köper tunnan. Du behöver inte kontakta oss i förväg, men när du kommer till återvinningscentralen ska du kontakta personalen. Mer information om öppettider på återvinningscentralen.
Du som beställt regelbunden tömning
För dig som beställt regelbunden tömning av latrintunna gäller att vi tar med och tömmer en latrintunna som du ställer vid vägkanten var 14:e dag, och lämnar av en ny tunna. Har du ställt ut flera latrintunnor tar vi med dem, men då kostar tömningen 308 kronor per extra tunna.
Om du behöver en extra tunna kan du köpa den på Falu återvinningscentral för 100 kronor. Om du vill kan vi istället lämna en extra tunna vid ordinarie hämtning för samma pris, hör i så fall av dig till kundtjänst.
Latrintunnor för tömning ska vara tydligt framställda till farbar vägkant, de får inte stå i skåp eller trälåda. Pris för tömning av extra tunna, se avgifter nedan.
Du som vill kompostera din latrin
Om du vill kompostera din latrin är du skyldig att anmäla omhändertagande till Myndighetsnämnden för bygg- och miljöfrågor. Du anmäler det genom att fylla i en blankett hos Falu kommun. Du hittar den här:
Kompostering av latrin - Falu kommun Länk till annan webbplats.
Frågor och kontakt
Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst.