Bergvärme och dagvatten

Om du ska borra efter bergvärme, anmäl det till kommunen. Vattnet som kommer upp behöver du själv ta hand om. I undantagsfall kan du få använda våra dagvatten­ledningar för att leda bort vattnet. Du behöver då skicka en ansökan till oss.

Om du ska borra efter bergvärme på din fastighet behöver du anmäla det till Falu kommun.

Till kommunens information om hur du anmäler borrning av bergvärme Länk till annan webbplats.

Ta hand om vattnet vid borrning

Vid borrning kommer det alltid upp så kallat borrkax tillsammans med vatten. Det här borrkaxet måste alltid avskiljas från vattnet genom sedimentering i container, lamell­avskiljare eller annan anordning med motsvarande teknik. Renings­anläggningen ska vara dimensionerad så att borrkaxet hinner sedimentera.

Bortledning av vattnet

Efter avskiljning ska borrkaxet och vattnet i första hand tas om hand på fastigheten. Det är aldrig tillåtet att släppa ut vattnet i vårt kommunala avlopp (spillvattennätet).

Har du inte möjlighet att på den egna fastigheten ta hand om vattnet som kommer upp vid borrning, kan du i undantagsfall få möjlighet att släppa ut vattnet från borrningen i Falu Energi & Vattens dagvatten­ledningar. Den möjligheten gäller om vi har dagvatten­ledningar i närheten av borrpunkten.

För att ta reda på om det finns ledningar nära borrpunkten, gör ett ärende i ledningskollen.se Länk till annan webbplats..

Ansök om att använda våra ledningar

Ansökan till Falu Energi & Vatten gör du genom att fylla i formuläret nedan och bifoga karta. På kartan ska det framgå var borrningen sker och var på dagvatten­ledningen fastighetsägaren önskar släppa ut vatten.

När vi fått in din ansökan undersöker vi om det finns tillräcklig kapacitet för att ta hand om det aktuella flödet. Hur mycket extra vatten som får plats i dagvatten­ledningarna beror på geografiskt läge, upptagnings­område och vilken dimension det är på ledningarna. Men även årstid och väder har betydelse. Det kan innebära att du får tillstånd, men med villkor, på till exempel viss väderlek vid borrning.

I vissa fall måste vi neka till användning av våra kommunala dagvatten­ledningar för borrkax­vatten.

Innan du gör en ansökan, kolla följande:

  • Går det att hantera vattnet på den egna fastigheten genom infiltration?
  • Har Falu Energi & Vatten dagvattenledningar vid borrpunkten?
  • Ta reda på hur borrkaxet kommer att avskiljas så att inget sand, grus eller sten släpps ut i ledningarna.

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss. Fält markerade med * är obligatoriska.

Jag ansöker om att få släppa ut vatten från bergborrning i dagvattenledningar:
Jag ansöker om att få släppa ut vatten från bergborrning i dagvattenledningar:

Frågor och kontakt

Varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst om du har frågor.