Våra projekt
Här kan du följa en del av de pågående projekt som vi utför i egen regi eller tillsammans med andra.
El
Byte av elmätare
För att alla vi som bor i Falun ska kunna bidra till ett smartare och mer hållbart samhälle har vi nu bytt alla elmätare.
Den nya mätaren är förberedd för digitala tjänster som kan hjälpa dig att hitta energitjuvar i hemmet. Mätarbytet är också en insats för att förbereda elnäten på en mer energikrävande framtid. Ett bra byte helt enkelt.
Stadsnät
Utbyggnadsområden
Vi bygger ut Falu Stadsnät i flera områden i kommunen. Här hittar du information om de områden vi arbetar med närmaste året.
Internet of things
IoT (Internet of Things) är ett begrepp för att koppla upp saker i samhället och i hemmen. Tekniken används för att samla in mätvärden från sensorer, givare och mätare. Dessa kan monteras på i princip vad som helst och det finns sensorer för att mäta det mesta. Mätvärdena kan sedan användas på ett intelligent sätt och skapa händelser baserat på insamlat data. Kommunikationen sker trådlöst med en mycket strömsnål teknik, LoRaWAN™.
Vatten och avlopp
Utbyggnadsområden
Vi projekterar och bygger ut allmänt vatten och avlopp i flera bostadsområden i kommunen. Här hittar du information om vad det innebär.
Framtidens Främby
I projektet Framtidens Främby utvecklar vi avloppsreningsverket
i Främby till en modernare anläggning, som klarar en växande befolkning och hårdare miljökrav.
Korsnäs vattenvägar
Vi gör en upprustning och förbättring i och runt omkring Korsnäsströmmen. Här finns mer information om vad det innebär för dig som bor och har fastigheter i området.
VA-arbeten i Grycksbo
Under åren 2021-2023 utför vi VA-arbeten i Grycksbo. Här finns information om vad det innebär för dig som bor och verkar på orten.
Centralbron
Centralbron mellan Korsnäs och Hosjö ska bytas ut av Falu kommun.
I samband med detta kommer Falu Energi & Vatten att förnya äldre ledningar för vatten och avlopp.
Återvinning
Hållbar hantering av förorenade massor
Vid grävning och efterbehandling av förorenade områden uppstår det stora mängder av förorenade massor. Falu kommun är inget undantag. I projektet ”Hållbar hantering av förorenade massor” vill vi ta ett tydligt ansvar för återvinning och deponering av sådana massor - lokalt i Falun.
Ingen reklam tack
Varje år lämnar vi Falubor cirka 1 800 ton tidningar och papper för återvinning. Av det är 900 ton reklam, vilket motsvarar 10 000 träd (!). Om alla vi som bor i kommunen säger ”nej tack” till reklam, skulle dessa 10 000 träd kunna växa vidare och göra nytta på annat sätt.
Fastighetsnära insamling (Närsorterat) och Återvinningsstationer
Inom ett par år ska det bli enklare att lämna sitt sorterade förpackningsavfall. Senast 2026 ska fastighetsnära insamling vara införd i hela Falun. För flerbostadshus startar införandet redan 2024.