Vattna vettigt!

Maj har hittills varit torr och varm. Därför uppmanas nu alla falubor att vara försiktiga med sin vattenanvändning.
- När det är så här torrt använder vi mer dricksvatten i till exempel trädgården. Tillsammans kan vi hjälpas åt att använda vattnet smart och till rätt saker, säger Lena Melander, chef för vattenförsörjningen.

I nuläget finns det inga bevattningsförbud i Falu kommun, men vi uppmanar alla att vara försiktiga med vattenanvändningen. Det finns gott om vatten i våra vattentäkter, men vi kan bara distribuera en viss mängd dricksvatten per dygn.

När det blir varmt ute ökar vattenförbrukningen. Så här års kan varmt väder innebära att vattenförbrukningen ökar med mer än 30 procent jämfört med genomsnittlig dag i vårt område.

- Just nu använder vi våra reservoarer för att klara leveransen, men om det bli problem med reserverna blir det snabbt brist på dricksvatten och då kan det bli aktuellt med restriktioner som exempelvis bevattningsförbud. Genom att använda vattnet smart, kan vi undvika det, berättar Lena Melander.

Så blir du vattensmart

Trädgården

  • I trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta. Mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet.
  • Vattna gräsmattor och rabatter med vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare använder 150 liter vatten på 20 minuter.
  • Samla upp och använd regnvatten. Det gäller för alla, det vill säga enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter.
  • Bevattna inte fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande med dricksvatten. Använd sjövatten om de behöver vatten och det finns möjlighet.

Bilen

  • Spola eller tvätta inte bilar och andra fordon med vattenslangen. Vi hänvisar istället till auktoriserade tvätthallar och självservicehallar som återanvänder tvättvattnet.

Huset

  • Tvätta inte fasader, altaner, staket och liknande med allmänt dricksvatten med vattenslang eller högtryckstvätt.
  • Ta hand om vattenkranar som droppar:

Läs mer om hållbar vattenanvändning