Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Så kan du bli vattensmart

en hand som håller ett vattenglas under en kran

I Falun har vi det bra som får vårt vatten från Badelundaåsen. Vattnet är så rent att det kan drickas direkt från källan.

Idagsläget ser det inte ut att bli en lika varm sommar som förra året. Men skulle det vända och bli lika varmt som förra sommaren så gäller det att vara försiktig med vattnet och använda det till rätt saker.
− Det är inga problem med grundvattennivån i Badelundaåsen, den är ganska okänslig för perioder av mindre nederbörd och nivån styrs till överväldigande del av den intilliggande Dalälvens vattennivå. Men det kan ändå bli problem om man börja vattna för mycket, uppger Johnny Ström, driftsansvarig för dricksvattenproduktionen.

Vad det handlar om är att den tekniska utrustningen begränsar hur mycket vi kan göra av med.
− Om vi kör ut hundra procent på pumparna får vi inga reserver. Situationen har inte uppstått hittills men det gäller att vara medveten om det.

Ökad trädgårdsbevattning

Den mängd vatten som pumpas ut under ett dygn i Borlänge ligger på cirka 12 500 kubik. Under slutet av maj och början på juni förra året märktes en tydlig ökning med en toppnotering på 15 510 kubik den 12 juni. Ökningen berodde inte på att vi diskade, duschade och tvättade mer just då utan har att göra med ökad trädgårdsbevattning.
− Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. Har man möjlighet så skall man samla in regnvatten och använda det om man till exempel har en nyplanterad gräsmatta som man vill vattna, säger Johnny.

Andra tips för att spara på vattnet:

  • Tvätta bilen på en biltvätt istället för att stå med slang hemma på gården. Biltvätten samlar in vattnet och använder det igen.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
  • Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig, en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.
  • Använd nedgrävd droppslang till rabatterna. Både förbrukning och avdunstning minskar och vattnet hamnar där det ska – på rötterna.
  • Fyll din pool eller badtunna med regnvatten.
  • Diska och tvätta med full maskin och välj eco-program, det går åt ungefär 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.