Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Köper vindkraftverk i grannkommun

Bilden visar en vybild över skog.

Området för vindparken Riskebo är beläget söder om E16 cirka 1,5 km väster om Ängelsfors.

I februari blev det klart att Falu Energi & Vatten köper vindkraftverk i Hedemora.
– Genom vårt delägande i Dala Vind har vi fått möjlighet att köpa in oss i Riskebo-parken. Dala Vind har utvecklat projektet och kommer att bygga parken tillsammans med Stena Renewable, berättar Daniel Asplund, produktchef för vind- och vattenkraft.

Falu Energi & Vattens elhandelskunder blir allt fler och vi behöver utöka portföljen med egen elproduktion.
– Dessutom har lönsamheten för ny vindkraft förbättrats väldigt mycket de senaste åren. Bland annat tack vare större och mer effektiva vindkraftverk. Kalkylerna för Riskebo-projektet ser bra ut och vi tror på en lönsam och hållbar affär, säger Daniel.

"Vi har lyft blicken"

Sedan 2019 har Falu Energi & Vattens strategi varit att utöka vindkraftportföljen inom en femårsperiod. Bolaget äger sedan tidigare tre och ett halvt vindkraftverk som står på Högberget och Tavelberget i Falu kommun. Tillsammans genererar de 21 miljoner kilowattimmar (kWh) el varje år, vilket motsvarar hushållsel till 8 400 lägenheter.
– Vi har hittills valt att investera i vindkraft inom kommunen, men när man tittar på kartan över kommande parker finns det för tillfället inga i Falu kommun där vi har möjlighet att investera. Därför har vi lyft blicken och investerat i vindkraft i en grannkommun. Fågelvägen är det inte mer än 25 kilometer från centrala Falun till Riskebo. Det är samma avstånd som till våra vindkraftverk i Sörskog, säger Daniel.

Byggstart under våren

Byggnationen av parken påbörjas under våren 2020 och anläggningen väntas börja leverera el i slutet av 2021. Parken ska förvaltas gemensamt av Stena Renewable och Dala Vind.

Riskebo vindkraftpark

Vindparken omfattar sju vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter. Parken beräknas årligen producera cirka 130 miljoner kWh el.

Falu Energi & Vatten köper 4,8 % av hela parken, vilket ger ungefär 6,2 miljoner kWh el varje år. Det motsvarar hushållsel till 2 500 lägenheter.

För mer information om vindkraftparken:

Dala Vind Länk till annan webbplats.