Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Världens bästa energisystem kompletteras med solel

två män och en kvinna på ett tak med solceller

Projektgruppen på Falu Energi & Vatten består av Sofie Bergsten (projektledare), Per Magnusson (produktchef El) och Kjell Appelkvist (produktion). Här på plats vid solelsanläggningen.

Nu satsar Falu Energi & Vatten på solel genom att sätta solceller på taken till pelletsladorna vid kraftvärmeverket i Falun. Med den nya solelsanläggningen kommer våra kunder få möjlighet att ta del av egen solel.

Falu Energi & Vatten söker ständigt nya sätt att förbättra sitt energisystem genom hållbara lösningar. I dagsläget produceras elen med biobränsle, vind- och vattenkraft, men från och med april kompletteras produktionen med solel.

Projektet ”Solel för alla” startade då Falu Energi & Vatten fick uppdraget av kommunfullmäktige. En utredning om möjligheten för etablering av en solcellspark där faluborna erbjuds att bli delägare startades. Den ursprungliga planen var en park på gamla syrafabriksområdet, men förra året togs beslutet att istället bygga på pelletsladornas tak. Upplägget ”Solel för alla” har tagits fram med hjälp av både interna och externa referensgrupper.

tre män som sätter upp solceller på ett tak

Pågående panelmontage på taken till pelletsladorna vid kraftvärmeverket i Falun.

– Solcellerna håller just nu på att monteras och allt beräknas vara klart i slutet av april. Totalt monteras 885 paneler med totalt 250 kW effekt. Som jämförelse brukar en normal villainstallation av solceller vara 5-10 kW. Total anläggningsyta är 1 500 kvm som fördelas på pelletsladornas övre delar med riktning mot Hanröleden, säger Sofie Bergsten, projektledare.

Vad innebär ”Solel för alla”

För att göra det enkelt och bekvämt för kunderna kommer anläggningen att ägas och drivas av Falu Energi & Vatten. Per Magnusson är produktchef för El och säger så här:
– Du som är kund hos oss kommer erbjudas solel från anläggningen så håll utkik under våren då vi lanserar ett kunderbjudande.

Projektet ger alla en möjlighet att bidra till en hållbar utveckling och att mer förnybar el produceras i Falun. Det innebär att alla, även de utan lämpligt tak eller plånbok för en större investering, kan bli sin egen solelsproducent.

Mer information

Vill du vara först att få information om vad som händer i projektet "Solel för alla"? Här kan du läsa mer och prenumerera på nyheter.