Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Falun är topp tre i landet på avfallshantering

Bilder visar en återvinningscentral där bland annat en äldre man sorterar sopor

Under veckan blev det klart att Falun tillhör topp tre i Sverige när det gäller avfallshantering.
– En placering som både vi och Faluborna ska känna stolthet över, säger Micael Grandin, produktchef för Återvinning.

Varje år sammanställer branschorganisationen Avfall Sverige hur landets kommuner hanterar sitt avfall. Rankinglistan baseras på kommunernas kundnöjdhet, återvinning, avfallsmängd och sortering. I år var det riktigt tajt i toppen.
– Kristianstad som knep förstaplatsen hade 92,3 poäng av 100 möjliga. Vi (Falun) fick 91,9 poäng, så det är tufft i toppen. En positiv utveckling som visar att många kommuner arbetar mer hållbart, kommenterar Micael.

Landets främsta avfallshanterare

Under många år har Falun tillhört landets främsta avfallshanterare. En anledning till att kommunen fortsätter att vara bland de bättre är drivkraft och engagemang.
– Det finns en vilja att skapa en hållbar framtid, både hos medborgarna och våra medarbetare. Vi försöker hela tiden förenkla och förbättra avfallshanteringen. Ett exempel är Återbruket som öppnade under förra året. Ett annat är att vi har satsat på våra återvinningscentraler som får höga betyg av kunderna. Vi har också lagt resurser på utbildning och lagarbete, berättar Micael.

Faluborna källsorterar bra

Faluborna är också bra på att sortera förpackningar och returpapper, vilket ger en högre materialåtervinning och små mängder som hamnar i brännbart restavfall.
– Falun har källsorterat sopor sedan 1995 och undersökningen visar att vi gör det riktigt bra. Sedan kan man inte slå sig till ro, utan tillsammans behöver vi fortsätta resan mot en mer hållbar vardag.

Topp 10-listan

 1. Kristianstad
 2. Ängelholm
 3. Falun
 4. Bjuv
 5. Norrköping
 6. Trollhättan
 7. Åstorp
 8. Örebro
 9. Lomma
 10. Gästrike Återvinnare

Fakta/Sveriges bästa avfallshanterare

Underlaget till topplistan är ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt. Totalt ingår 16 nyckeltal inom fyra områden:

 • förebyggande och avfallsmängder
 • återvinning av material och matavfall
 • miljöeffekter och kvalitet i insamlingen
 • kundnöjdhet

Nyckeltalen jämförs sedan utifrån miljönytta och prioritet. Kostnader och avfallsavgifter ingår inte i indexet.