Nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Tänk smart när du använder vatten

Det går åt mycket vatten när det är varmt ute. Därför är det extra viktigt att vara sparsam med kranvatten, framförallt i trädgården där det kan gå åt mycket. Tillsammans kan vi hjälpas åt att använda vattnet smart och till rätt saker.

Det finns gott om vatten i våra vattentäkter, men vattenverken kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten per dag. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning så säkerställer vi att det räcker till alla.

– När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och de senaste dagarna har vi sett en tydlig ökning. Så här års kan varmt väder innebära att vattenförbrukningen ökar med mer än 30 % jämfört med genomsnittlig dag i vårt område. Det finns många enkla sätt att minska onödig vattenförbrukning till exempel att undvika att vattna mitt på dagen när det är som varmast, säger Lena Melander, Chef produktion Vatten på Falu Energi & Vatten.

– Kör våra pumpar hundra procent får vi inga reserver. Situationen har ännu inte uppstått men det gäller att vara medveten om det, berättar Lena Melander.

I trädgården är det till exempel bättre att vattna på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet gör nytta, mitt på dagen avdunstar en stor del av vattnet. Det är också bättre att välja vattenkanna istället för vattenspridare. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.

Andra tips för att spara på vattnet:

  • Samla vatten i en tunna vid regn för att sedan använda till bevattning av trädgården.
  • Tvätta bilen på en biltvätt istället för att stå med slang hemma på gården. Biltvätten samlar in vattnet och använder det igen.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
  • Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig, en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.
  • Använd nedgrävd droppslang till rabatterna. Både förbrukning och avdunstning minskar och vattnet hamnar där det ska – på rötterna.
  • Fyll din pool eller badtunna med regnvatten.
  • Diska och tvätta med full maskin och välj eco-program, det går åt ungefär 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.